Oranjegekte bij Ad Groffen, juni 1998
Oranjegekte bij Ad Groffen, juni 1998 Foto: Humphrey Hekhuizen

Humphrey Hekhuizen: twintig jaar
fotograaf voor de Woensdrechtse Bode

HOOGERHEIDE - Fotograaf Humphrey Hekhuizen is per januari 2019 precies twintig jaar fotograaf voor De Bode. Voor die gelegenheid start De Bode met een nieuwe serie: 'Uit de oude doos'. Vanaf januari zal Humphrey Hekhuizen wekelijks zijn archieven induiken om foto's op te duiken die gemaakt zijn in die week, maar dan jaren geleden.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Wie al een tijdje in de gemeente Woensdrecht woont, of er regelmatig een evenement bezoekt, zal fotograaf Humphrey Hekhuizen vast al wel eens tegen zijn gekomen. Al twintig jaar gaat hij voor Weekblad de Bode allerhande evenementen en activiteiten langs met zijn camera. "Je kunt het zo gek niet bedenken, of ik ben er geweest", vertelt de fotograaf. "Jaarmarkten, braderieën, de Lentefeesten, wedstrijden van verenigingen, de sloop van gebouwen, bezoeken van de Commissaris van de Koning, sportevenementen, carnavalsoptochten, optredens in het Kloosterhof.. Ik kan door blijven gaan zo lang je wil."

Winkel

Humphrey Hekhuizen zit al tientallen jaren in het vak. "Ik ben sinds de jaren tachtig gediplomeerd fotograaf, zoals ze dat zo mooi zeggen", vertelt Hekhuizen. En al vijfentwintig jaar heeft hij zijn bekende winkel aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Daarvan fotografeerde hij de laatste twintig jaar voor de Bode. En in die tijd is er veel veranderd, herinnert de fotograaf zich.

'Vroeger moesten foto's
voor de krant persoonlijk
worden opgehaald'

"Alles was vroeger natuurlijk nog op film. Ik herinner me nog dat de afdrukken ooit persoonlijk werden afgehaald om ze naar Zundert te brengen, waar de krant gedrukt wordt. Dat is in deze digitale tijd wel anders geworden." Hekhuizen heeft sinds acht jaar al zijn foto's digitaal. Maar voor zijn jubileum als fotograaf van de Bode duikt hij zijn fysieke archieven weer in.

Iedere week publiceert hij een foto in de Bode die hij die week heeft gemaakt, maar dan in een ander jaar. Van oude foto's van sportwedstrijden tot herkenbare evenementen die vandaag de dag nog steeds bestaan. Dat belooft dus een feest der herkenning te worden![l]

Ondertekening stichtingsoorkonde Jeugd Vakantiewerk met o.a. Frans van de Par, Astrid Lijmbach en Han Brink, juni 1998
25 jaar Peuterspeelzaal in Putte, juni 1998
De fotograaf Humphrey Hekhuizen
test zwemmen t.b.v. Survivalrun in Spuikanaal, juli 1998