Gemeente kapt 25 bomen aan Hollandseweg

HUIJBERGEN - De gemeente gaat 25 bomen aan de Hollandseweg in Huijbergen kappen. Uit het veiligheids- en gezondheidsonderzoek dat de gemeente dit najaar uitvoerde, blijkt dat de bomen niet meer van voldoende kwaliteit zijn om te laten staan.

DOOR HANNEKE MARCELIS

In totaal werden alle 165 bomen aan Nederlandse kant van de Hollandseweg, die Huijbergen aan het Belgische Essen verbindt, gecontroleerd. Uit die controle bleek dat de meerderheid van de bomen gezond is. Bij 25 Amerikaanse eiken werd echter geconstateerd dat ze aangetast zijn door zwammen.

"De bomen zien er aan de buitenkant nog mooi uit, maar de veiligheid is door de aantasting niet meer te garanderen", laat de gemeente in een verklaring weten. De vijfentwintig zieke bomen worden daarom geveld.

Planning

De gemeente maakt haast met de kap van de bomen. Als alles loopt volgens planning gaan ze in begin 2019 naar de grond. Om de beeldbepalende laanstructuur op de Hollandseweg te behouden, worden er eind februari 2019 nieuwe bomen voor terug geplant. De gemeente heeft besloten dat dit inlandse eiken worden.

Aan de overige bomen aan de Hollandseweg worden deze winter snoeiwerkzaamheden uitgevoerd. Daarbij worden onder andere dode takken verwijdert. "Zo gaan de bomen weer fris het voorjaar in."[l]