Pat B is herkenbaar aan de smiley die hij regelmatig op zijn hoofd zet. Foto: Fotografie Lexoo
Pat B is herkenbaar aan de smiley die hij regelmatig op zijn hoofd zet. Foto: Fotografie Lexoo Foto: Fotografie Lexoo

Wereldberoemde Pat B: het begon in Ossendrecht

HOOGSTRATEN/OSSENDRECHT - Het verhaal van Patrick Burremans, beter bekend als dj Pat B, leest als een jongensboek. In zijn tienerjaren begon hij met plaatjes draaien op een lokale radiozender, maar na jaren hard werken reist hij inmiddels de hele wereld over om op de grootste festivals en feesten te draaien. "Ik ga nu ook weer naar China voor vijf dagen, omdat ik twee dagen moet draaien."

DOOR REMKO VERMUNT

Patrick Burremans woont nu zo'n zeven jaar in Hoogstraten, net over de grens bij België. Maar zijn jeugd bracht hij door in Ossendrecht. Het dorp waar zijn ouders nog steeds wonen. Al op jonge leeftijd was Patrick veel met muziek bezig. Hij had thuis wat apparatuur staan om plaatjes te draaien, maar hij kreeg al snel de drang om er iets meer mee te doen. "Ik ging plaatjes draaien op Arta FM. Een lokale zender die ongeveer van Berendrecht tot en met Bergen op Zoom te beluisteren was." Daarbij draaide hij nooit de standaard Top 40-nummers, maar altijd wat andere muziek dan normaal en dat sloeg aan bij het publiek.

Publiek

Bij het éénjarig bestaan van zijn programma op de radio gaf Pat B een feest in wat inmiddels is veranderd in Gebouw T. "Het was eigenlijk een feestje voor de lol met wat bevriende dj's, maar er kwam toch 400 man op af. Toen pas merkten we dat er toch wel goed geluisterd werd naar de zender." Het feest was dan ook een doorslaand succes en Patrick kreeg de smaak te pakken van het draaien voor publiek. "Radio was leuk, maar draaien voor publiek is echt het allerleukste wat er is. Daar wilde ik verder mee."

'De feesten in
Hoogerheide waren
een groot succes'

Doorbraak

Hardstylefestivals zoals Daylight en Bassrulers waren er in die tijd nog niet en daarom begon Patrick rond 2004 zelf met het organiseren van feesten, iets dat tamelijk uniek was in die tijd. "We nodigden grote namen uit, maar om die bekende dj's te kunnen betalen moesten we ook entree vragen. Dat waren ze nog niet gewend in het dorp." Desondanks werden de feesten in Hoogerheide wederom een groot succes. "Maar ondertussen had ik nog wel gewoon mijn studie aan de PABO. Ik heb mijn diploma gehaald en ik heb zelfs nog een tijdje fulltime als leraar gewerkt." Toen Patrick door club The Site in Wuustwezel gevraagd werd om wekelijks te komen draaien, durfde hij de sprong in het diepe te maken. Hij nam ontslag als leraar en focust zich sindsdien alleen nog maar op muziek. "Ik beschouw dat nog steeds als mijn doorbraak."

Champions League

Sindsdien gaat de carrière van Pat B met ups en downs. "In die eerste jaren heb ik echt overal boekingen gehad. Voornamelijk hier rondom de grensstreek. Van Ossendrecht tot Zevenbergen en van Oudenbosch tot Breda, ik ben eigenlijk overal wel geweest." Toch waren er ook tijden waarin het wat minder goed ging. "Rond 2009/2010 lag het een beetje stil, maar uiteindelijk ben ik altijd blijven doen wat ik het leukste vind om te doen. Dit is mijn passie en hier ben ik verslaafd aan." Door hard te werken doorbrak Patrick die negatieve spiraal. "Iedere zomer dacht ik weer dat het niet beter kon zijn, maar toch was het dat steeds wel." Afgelopen jaar stond Patrick onder andere op Defqon en Decibel, de twee grootste dancefestivals van Nederland. "Dat is wel echt de Champions League onder de festivals."

'Dit is mijn passie
en hier ben ik
verslaafd aan'

Dromen

Wie Patrick een paar jaar geleden had gevraagd wat zijn grootste droom was, had te horen gekregen dat hij graag zou willen draaien in het buitenland. Inmiddels is ook die droom al uitgekomen en vliegt hij regelmatig naar warme, tropische oorden om zijn muziek te draaien voor honderden en soms duizenden mensen. Zo draait hij regelmatig in Spanje, eind oktober was hij nog in China, daarna in Zweden en as we speak is hij weer terug in China. "Wat ik doe is niet heel bekend in de wereld en vooral in China zijn ze heel erg van het uitproberen. Toen ze mij hadden geboekt was dat dus echt een gok, maar die heeft goed uitgepakt."

Herkenbaar

Pat B mag je dan ook met recht een gevestigde naam in de dancescene noemen. "Ik draai voornamelijk hardstyle, maar dan wel met een Pat B-sausje." Dat resulteert in hardstyle met een knipoog. "Het is wel hard, maar ook vrolijk. Niet te donker, maar wel grappig en herkenbaar." En herkenbaar is Pat B zeker, want regelmatig staat hij achter de draaitafels met een enorme smiley op zijn hoofd. "Hoe het eruit ziet, is ook hoe het klinkt: vrolijk en niet te serieus." En die smiley op z'n hoofd vinden ze in China dan ook helemaal te gek. "Dat werkt daar heel goed, maar hier in Nederland treed ik ook nog wel eens op zonder hoor."

Toekomst

De komende tijd heeft Patrick Burremans weer de nodige evenementen op z'n lijstje staan. In de weekenden is hij dan ook bijna nooit thuis. "Wanneer ik wel thuis ben, ben ik bezig met het produceren van muziek, maar ik maak ook mijn eigen clips en ik ben bezig met een boek dat in januari uit gaat komen. Daarin vertel ik mensen wat meer over het leven als dj en de avonturen die ik hier én in het buitenland allemaal beleef." De grootste droom die Pat B nu nog heeft is een eigen feest organiseren voor ongeveer vierduizend mensen in de Lotto Arena in Antwerpen. "Twee jaar geleden had ik die droom nooit uit durven spreken, maar inmiddels komt die droom steeds dichterbij, dus wie weet..." [l]

Over heel de wereld luisteren ze muziek van dj Pat B
Pat B met zijn vriendin.