De vertegenwoordigers van de verenigingen met hun cheque
De vertegenwoordigers van de verenigingen met hun cheque Foto: Remko Vermunt

Ruim 12.000 euro voor verenigingen

WOENSDRECHT - In de Rabobank Galerie van Schouwburg De Kring in Roosendaal zijn afgelopen week 28 verenigingen en stichtingen blij gemaakt met een cheque vanuit het coöperatiefonds van de Rabobank. Vijf verenigingen uit de gemeente Woensdrecht mochten een mooie cheque ontvangen.

Ed Vreman, directievoorzitter van Rabobank Zuidwest-Brabant mocht de cheques uitreiken. Hoewel de aanwezigen natuurlijk graag hun cheque in ontvangst wilden nemen, legde Vreman eerst uit hoe deze bedragen eigenlijk tot stand komen. "Wij zijn een coöperatieve bank. Dat betekent dat wij niks te maken hebben met aandeelhouders. Bij andere banken wordt de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders, wij zorgen ervoor dat een deel van de winst terugkomt bij onze leden."

Dat doet de Rabobank op twee manieren: de Clubkascampagne en de cheques zoals die één keer per jaar worden uitgereikt. "Als Rabobank Zuidwest-Brabant stellen wij hier ieder jaar 300.000 euro voor beschikbaar. 150.000 voor de Clubkascampagne en 150.000 euro voor deze cheques."

Luchtvaart
Van de vijf verenigingen en stichtingen uit de gemeente Woensdrecht die een cheque mochten ontvangen was de grootste bijdrage voor de stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht. Die stichting zet zich in om een museum op te zetten over 70 jaar luchtvaart in Woensdrecht. Dat museum moet naast de Blauwe Pauw in Ossendrecht komen en heeft als doel om kinderen te enthousiasmeren over de luchtvaart. De stichting ontving 3700 euro voor onder andere de aanschaf van een beamer en een vitrinekast.


EHBO
De EHBO van Ossendrecht heeft een cheque ontvangen van 2000 euro voor de aanschaf van een nieuwe caravan. Daarmee willen ze aanwezig kunnen zijn op evenementen. De Scheldezonen kreeg 2585 euro voor de aanschaf van nieuwe muziekinstrumenten. De Stichting Muziekonderwijs Ossendrecht kreeg voor hetzelfde doeleinde een cheque van 2500 euro. Als laatste was er ook een bijdrage voor Kindervakantiespel Ossendrecht. Zij gaan de ontvangen 1500 euro gebruiken om een opbergsysteem aan te schaffen voor hun nieuwe locatie.[l]