De AV1 is de verbinding tussen de leerling thuis en de klas. FOTO MICHAEL JANIEC
De AV1 is de verbinding tussen de leerling thuis en de klas. FOTO MICHAEL JANIEC Foto: Michael Janiec

Primeur De Kei met robot in de klas

BREDA - De leerlingen van De Kei in Breda mogen als eerste school in Nederland kennismaken met AV1. Dit robotje geeft zieke en kwetsbare kinderen de kans om lessen vanuit thuis te volgen. Wethouder Miriam Haagh (PvdA, zorg en onderwijs) kwam de innovatie tegen tijdens een studiereis in Noorwegen.

DOOR MICHAEL JANIEC

Een schattig ogende kleine witte robot met de naam AV1 (Avatar 1 red.) staat op de tafel. De zintuigelijke overbrugging voor het kind thuis. Het is alsof je jezelf begeeft in een aflevering van Black Mirror, maar dan een met vooral positieve plotwendingen.

App

Met een speciale app op smartphone of tablet kan het kind inloggen wanneer hij of zij daar klaar voor is. Dankzij de mobiliteit van de robot kan het zieke kind bijvoorbeeld ook verjaardagsfeestjes bijwonen.

Een camera op het gezicht van het silhouet verleent zicht en er is een microfoon en speaker aanwezig. Ook kan de AV1 360-graden ronddraaien en naar boven of onder kijken. Erg zieke kinderen kunnen een blauw lampje boven AV1 activeren als ze liever meer vanuit de achtergrond participeren.

In de toekomst hoopt het bedrijf meer stemmingskleuren toe te voegen, maar wil dat vooral niet te gehaast doen: "We introduceren liever één functie te weinig, dan tien teveel," vertelt initiatiefneemster Karen Dolva, de CEO van de Noorweegse producent No Isolation.

Studiereis

Wethouder Miriam Haagh kwam de robot tegen tijdens een studiereis in Noorwegen. "Met zorg en onderwijs in m'n portefeuille was ik eigenlijk direct gegrepen. Heel veel kinderen die langdurig niet naar school kunnen vanwege een behandeling of ernstige ziekte, raken op een bepaalde manier geïsoleerd. Het mooie van dit kleine robotje is dat de regie helemaal bij het kind zelf ligt."

Taalontwikkeling

"De AV1 biedt handvatten op vlak van taalontwikkeling, maar ook sociale vaardigheden en een sociaal netwerk onderhouden. Daarnaast is het veel gemakkelijker voor kinderen om terug te komen in de klas. Je kan lesstof altijd inhalen namelijk, maar het is moeilijk om terug te keren zonder dat je weet hoe de sociale situatie is op school," vertelt Dolva.

"Wij bieden onderwijs op maat vanuit de behoefte van het kind. Uiteindelijk om het kind weer in het gewone onderwijs te krijgen. Niet omdat het moet, maar vanuit de vraag hoe dat het beste lukt", vertelt Klaartje Bierkens, schoolleider van De Kei. Ramon gebruikt de AV 1 bij De Kei als eerste. "Ramon zit nu in een begeleidingstraject, maar kan op afstand lessen volgen en z'n sociale vaardigheden trainen."

Bierkens benadrukt dat hij inlogt wanneer hij daar zin in heeft en pas weer terug in de klas verschijnt zodra hij er klaar voor is. [l]