Deelnemers gooien met veel plezier over tijdens gymnastiek
Deelnemers gooien met veel plezier over tijdens gymnastiek Foto: Breda Actief

Beweegprogramma 'Samen in Beweging'

BREDA - Op woensdag 24 januari vond de afsluiter van ‘Samen in Beweging Heuvel/Princenhage’ van Breda Actief plaats. Bij Huis van de Heuvel waren senioren een boksworkshop door de Bredase Ring, een workshop van Stichting Nordic Walking Breda en gymnastiek enthousiast aan het beoefenen. Buiten het stimuleren van het lichaam, zijn er ook nieuwe vriendschappen ontstaan.

‘Samen in Beweging’ is een wijkgericht sportstimuleringsproject dat Breda Actief aanbiedt voor de doelgroep 55 tot 70 jaar. Na een beweegtest, waar 160 ouderen aan deelnamen, hebben 54 deelnemers in de wijk Heuvel/Princenhage kennisgemaakt met TV Princenhage in samenwerking met Top Tennis Training Brabant, Yogasite Breda en Optisport Zwembad Sonsbeeck voor Aqua Vitaal. Daarnaast hebben ze ook een kijkje genomen bij SV Fier, wandelvereniging Wiego en het aanbod Chi Kung, sport en spel van het beweegprogramma van Fit for Life. Tonnie van Zundert is erg over te spreken over het diverse aanbod: “Vandaag hadden we boksen. Dat was wel pittig, omdat ik niet wist dat er zoveel bij kwam kijken, maar het was weer eens iets anders. Je doet dingen waar je eerder niet aan dacht. Ik merk dat ik er conditioneel op vooruit ben gegaan.”

Het gaat niet om de prestatie
Anton Foesenek is één van de deelnemers en vertelt met een grote glimlach over zijn ervaring. “Eerst dacht ik: het is maar voor een paar lessen, maar uiteindelijk heb ik de volle drie maanden meegedaan. Ondanks mijn handicap heb ik overal aan meegedaan en ik had een hele leuke groep waar ik goed in mee kon. Natuurlijk heb je soms spierpijn, maar dat hoort erbij! Het is niet alleen het bewegen, het is een verzetje. Het gaat er niet om wie de beste is, maar gewoon het bezig zijn en onder elkaar zijn. Ik hoop echt dat er een vervolg komt, want alles is beter dan niks doen!”

Afsluiting betekent geen afscheid
SV Fier heeft sinds kort de open club gedachte omarmd met behulp van een adviseur van Breda Actief. De aanpak en benadering van Breda Actief is niet ongemerkt gebleven bij de club. “Het beweegprogramma is fantastisch, het sluit aan bij onze doelstelling: jongeren boeien en ouderen binden. Fier heeft daarom besloten een nieuwe afdeling te starten binnen Fier genaamd ‘Samen in Beweging’. We willen een vergelijkbaar aanbod hebben, maar dit kunnen we niet alleen. Mijn advies is: ga zo lekker door!” Aldus Ben de Ridder, voorzitten van SV Fier. Joan Kuipers, adviseur sport en bewegen van Breda Actief, sluit een vervolg niet uit: “Samen met SV Fier en de deelnemers gaan we kijken naar een vervolg van het beweegprogramma. Het enthousiasme en de energie van de deelnemers werkt aanstekelijk. Het zou zonde zijn als we het hierbij zouden laten!” Deelneemster Tonnie moedigt Joan aan: “Het is geen fitnessruimte, maar een leuk programma dat je onder de mensen brengt. Het is een vriendengroep geworden, waarin meerdere vriendschappen zijn ontstaan. We hopen dat het door kan gaan met diverse sporten, zoals nu.”

Meer informatie
Iedereen die interesse heeft of meer informatie wil kan terecht op www.breda-actief.nl/samen-in-beweging of neem contact op met Joan Kuipers, j.kuipers@breda-actief.nl, 076-5233555. [l]