Opsporing Verzocht toont beelden van de beschieting op 6 januari.
Opsporing Verzocht toont beelden van de beschieting op 6 januari. Foto: Youtube/Opsporing Verzocht

Wilde achtervolgingen, beschietingen en invallen

BREDA - Januari was misschien wel de maand met de meeste criminele incidenten ooit in Breda. Beschietingen, een dode en een grote politieinval. In veel gevallen is drugs onderwerp van de verhalen, die soms wel en soms niet aan elkaar gelinkt worden. Een overzicht van opmerkelijke gevallen in de eerste maand van 2018.

DOOR MICHAEL JANIEC

6 januari

Een fikse ruzie tussen twee initieel bevriende Bredase families krijgt in de eerste week van 2018 een grillige wending. Een tweetal huizen aan de Hagehof en de Ahornstraat is in de nacht van 6 januari beschoten vanuit een auto. Gelukkig vallen er geen gewonden of doden. Uit voorzorg besluit de burgemeester om de woningen voor een aantal weken te sluiten. Nadat ze de sluiting van hun woning bij de rechter met succes aanvochten, zijn de bewoners inmiddels teruggekeerd.

9 januari

Het kan zo in een script van een actiefilm: twee verdachten proberen de politie te ontvluchten en wagen zich daarbij aan een afdaling van drie hoog. Nadat ze in de vroege ochtend van 9 januari het stopteken van de politie negeren, vluchten zij een flat bij de Roeselarestraat in. De politie spoort de vluchtauto op, vindt daar wapens in een AH-tas en roept het arrestatieteam in om de verdachten op te pakken. De vluchtpoging komt met een flinke smak ten einde. Beide verdachten raken zwaargewond.

9 januari
De mislukte flatvlucht krijgt nog een nare wending: na de inval in de flatwoning, vindt de politie het stoffelijke overschot van een 25-jarige man. Onderzoek wijst uit dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. Later in de maand, na een forensische match, wordt bekend dat hij betrokken is geweest bij een gewelddadige overval in Bladel.

11 januari

Een brokkenpiloot in een gestolen auto richt een ravage aan in de Speelhuislaan. In de vroege ochtend van 11 januari poogt hij tevergeefs de politie te ontvluchten. De man rijdt met gedoofde lichten rond, negeert het stopteken van de patrouille en gaat op de vlucht. De Amsterdammer, die uiteindelijk met pepperspray is overmeesterd, botst hard tegen een aantal geparkeerde auto’s en maakt de halve buurt wakker.

12 januari
Op 12 januari probeert ook een bestuurder (20) met een gestolen auto van de politie te ontkomen. Met gedoofde lichten in pikkedonker denkt hij daarbij een voordeel te hebben, maar hij maakt het zichzelf daardoor juist extra moeilijk en crasht even later, de ravage die hij achterlaat is iets kleiner. Ook hij ontsnapt niet aan de lange arm der wet.

18 januari
Zestien miljoen illegale peuken. Die treft de politie aan in een Bredase loods op 18 januari. Zo ongeveer de grootste vondst ooit in Breda. Als de sigaretten op de markt waren gekomen, had dat de belastingdienst vier miljoen aan accijns gescheeld. Een persoon is gearresteerd.

30 januari

Een gewapende overval op een Hema filiaal eindigt gelukkig zonder gewonden. De in zwart geklede dader weet wel te ontkomen en ontsnapt met een onbekende buit op een zwarte scooter.

31 januari
Een grootse ondermijningsactie door de politie op de Industriekade resulteert uiteindelijk in negen aanhoudingen op 31 januari. Het optreden heeft geen directe link met de eerdere beschietingen en drugsruzies, maar is daar wel een gevolg van. Met de actie willen gemeente en politie ondermijnende criminaliteit aanpakken. Een kleine hoeveelheid drugs wordt in beslag genomen, evenals verschillende bedragen aan contant geld. [l]

Depla: ‘Zorgen over criminaliteit’

BREDA - Burgemeester Paul Depla van Breda maakt zich zorgen om de criminaliteit in de stad en de regio. “Die zorgen heb ik, en heb ik ook al vaker geuit”, zegt hij naar aanleiding van de gebeurtenissen in januari.

DOOR WIJNAND NIJS

Depla ziet erkenning bij de lokale en landelijke politiek. “Maar het gaat nu om daden.” Eerder dit jaar pleitte hij al voor 250 extra rechercheurs voor de regio. Die zijn er niet meteen. “Maar er is 263 miljoen extra opgenomen voor de politie in het regeerakkoord. het moet duidelijk zijn dat we hier behoefte hebben aan een impuls.”

De Bredase burgemeester trok al eerder de vergelijking met Amsterdam. “Als je ziet dat er in de regio een vergelijkbaar aantal incidenten plaatsvindt als in Amsterdam, terwijl wij maar de helft van de capaciteit hebben. Amsterdam krijgt een toeslag, dat rechtvaardigt om Brabant-toeslag voor extra capaciteit.”

De schietpartijen en de daaraan verbonden arrestaties maken voor Depla een ding duidelijk: “Dat georganiseerde criminaliteit niet alleen achter de schermen plaatsvindt, maar ook zichtbaar is op plaatsen waar jan alleman aanwezig is. Want je zult maar naast zo’n woning wonen, waar zo’n automatisch geweer op leeg geschoten wordt.”

De uitingen van criminaliteit moeten voor de Bredanaar ook reden zijn zelf op te treden, vindt Depla. “Mensen hebben te lang gedacht van als ik me er niet mee bemoei, dan heb ik er geen last van. Terwijl het echt het fundament van de samenleving aantast. Als je naast een brandende hennepplantage woont, denk je toch, had ik het maar gemeld.” Dat is niet je buurman verraden, stelt hij: “Als je meldt, ben je een held. Dan kom je op voor je eigen veiligheid.”[l]

Recherche doet onderzoek in en om de flat aan de Roeselarestraat, waar 9 januari een dode werd gevonden. FOTO MICHAEL JANIEC
De belastingdienst treft een partij van 16 miljoen illegale sigaretten aan in een loods in Breda. FOTO FIOD