Het verkeer op de Zuidelijke Rondweg neemt de komende jaren alleen maar toe, blijkt uit berekeningen van de gemeente. FOTO MICHAEL JANIEC
Het verkeer op de Zuidelijke Rondweg neemt de komende jaren alleen maar toe, blijkt uit berekeningen van de gemeente. FOTO MICHAEL JANIEC Foto: Michael Janiec

Aanpak zuidelijke rondweg: de maatregelen

BREDA - De gemeenteraad heeft na weken van discussie akkoord gegeven aan het college om aan de slag te gaan met de zuidelijke rondweg. Maar wat wordt er nu eigenlijk gedaan? En hoe lang gaat dat helpen?

DOOR WIJNAND NIJS

De maatregelen op een rij. De hele zuidelijke rondweg is opgedeeld in vier delen. Twee aan de oostkant, van en naar de A27, en twee aan de westkant, van en naar de A16.

Oostkant, komende vanuit de richting A27:

Op de weg naar het Fatimaplein (de afslag naar Blauwe Kei) kent de zuidelijke rondweg nu vanaf de Claudius Prinsenlaan een overgang van twee rijstroken naar een. Dat worden tot na de kruising twee banen. Het verkeer gaat pas ritsen na de kruising.

Oostkant, komende vanuit de tunnelbak:

In de andere rijrichting. Vanuit de tunnelbak richting A27 moet het verkeer na de stoplichten bij het Fatimaplein na zo’n 100 meter ritsen. Ritsen blijft daar wel nodig, maar pas ná! de uitvoegstrook naar Claudius Prinsenlaan. Het gedeelte tweebaans wordt langer. De verwachting is dat dit het verkeer beter over de twee rijstroken verdeelt. Omdat een deel van het verkeer al is uitgevoegd richting Claudius Prinsenlaan, zal het ritsen hier makkelijker gaan.

West, van tunnelbak naar A16:

Na de stoplichten bij de Baronielaan moet het verkeer heel snel ritsen, waar de weg 150 meter later weer tweebaans wordt. Deze flessenhals gaat eruit, dit wordt helemaal tweebaans. Daardoor kan het verkeer sneller uit de tunnelbak, wat geluids- en fijnstof-overlast moet terugbrengen.


West, van A16 naar tunnelbak:

Dit wordt voorlopig nog niet uitgevoerd. De raad zag hier te veel bezwaren. De wethouder bekijkt hier nieuwe oplossingen. Het plan was om de weg vanaf het viaduct over de Graaf Hendrik III Laan tot aan de stoplichten bij de Baronielaan helemaal tweebaans te maken. Ook na kruising Baronielaan tot aan de tunnelbak zou het langer tweebaans moeten worden. De vrees onder fracties en bewoners was dat dit zou voor meer stilstand en dus meer overlast zou zorgen.

Wat gaat er verder gebeuren?

Er komt een onderzoek hoe het verkeer vanaf de tunnelbak tot aan Amphia Langendijk in beide richtingen op lange termijn het beste kan worden afgewikkeld. Het college gaat op zoek naar structurele, duurzame maatregelen om zowel de doorstroming als de lucht- en geluidskwaliteit te verbeteren.

En wat nog meer?

Ook een verkeersstromenonderzoek komt daarbij aan de orde om te kijken of de rondweg niet toch als alternatief gebruikt wordt voor verkeer van Tilburg richting Etten-Leur en andersom. Het laatste onderzoek, dat aantoont dat dit niet het geval is, stamt uit 2007. Ook komt er onderzoek naar een geluidswal in het westelijke deel. De onderzoeksresultaten moeten door het college meegenomen worden in de mobiliteitsvisie.

Hoe lang helpen deze maatregelen?

Dat was dus onderwerp van de soms verhitte discussie tussen omwonenden en de politiek. De drie maatregelen die nu genomen worden, helpen vijf tot maximaal tien jaar. Vandaar het onderzoek, waarbij dus ook gekeken wordt naar ondertunneling, iets dat al snel tientallen miljoenen kost en waarbij ook het Rijk, provincie en Europa zouden moeten meebetalen.

Waarom dan toch deze tijdelijke maatregelen?

Omdat de rondweg nu wel verder dicht slibt en sluipverkeer nu zijn weg zoekt door wijken rond de rondweg en daarmee voor overlast zorgt.

Wat kost dit?

De gemeenteraad heeft 3 miljoen beschikbaar gesteld. Daarin zit ook geld voor de maatregel aan de westkant vanuit de A16 die vooralsnog niet doorgaat. [l]