Carnaval: van Kielegat tot Boemeldonck

BREDA - Het was fris, maar meestal zonnig en droog. Vooral Kielegat trof het beter dan de voorgaande jaren, waar de optocht werd afgelast en verschoven naar Halfvasten (2016) en ingekort (2017). Dat was een grote opluchting.

DOOR WIJNAND NIJS

Grote groepen, duo's, kleine wagens, solo-deelnemers, grote wagens. Maar vooral: allemaal zeer kleurrijk en creatief omgaand met het motto. De bij elkaar honderden deelnemers aan de Bredase optochten maakten er zaterdag, zondag en maandag een feestje van.

De gezelschappen trokken trots door wijken en dorpen om hun maandenlange vlijt te tonen aan de belangstellenden. Die konden zaterdag genieten van de zon, waar zondag af en toe de confetti uit de hemel - hagel - getrotseerd moest worden. Ook maandag was het lekker weer.

In Boemeldonck was het zondag ouderwets druk. De meer dan honderd deelnemers aan de Grote Optocht konden zich laven aan het applaus én de lach van de toeschouwers. Zoals ook in 't Aogje, Baviaonenland, Bosuilendorp, Giegeldonk de creatieve omgang met thema of motto voor een glimlach zorgde. Wat de denken van de Verzorgingsstraat in Bavel (zie fotopagina), waarbij oudjes efficiënt gewassen en gedroogd werden.

Of de bijtjes in de optocht van Boemeldonck - 'We zien ut nie zitte - we zijn BIJziend'. Ge motter mar op komme, om met het Kielegatse motto te spreken. 'Da ge ut nie wit', vonden ze in Bosuilendorp (Ulvenhout). De Bosuilen kregen een mooie wat kortere optocht te zien, met speelse verwijzingen en ruimte interpretaties van het motto. 'Da ge ut nie wit, wie van de drie' maakte een man de keuze tussen drie schone vrouwen duidelijk.

In Breda gaf Hossen op de Markt invulling aan de een paar jaar geleden ingezette trend om het straatcarnaval terug te brengen in de stad. Duizenden gingen hossend over de Grote Markt, onder meer op muziek van de Deurzakkers en Ferry de Flamingo, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. [l]