Scouting Thomas-More is met haar 80 jaar één van de oudste verenigingen van Prinsenbeek.
Scouting Thomas-More is met haar 80 jaar één van de oudste verenigingen van Prinsenbeek. onbekend

Scoutinggroep Thomas-more

PRINSENBEEK - Op 1 oktober 1938 werd de Scouting groep Thomas-More opgericht door de toenmalige kapelaan Thomas. Dit is overigens niet de Thomas (Thomas More is een Engelse heilige) waar de groep zijn naam aan te danken heeft, maar wellicht heeft de naam van de kapelaan wel een rol gespeeld in de keuze voor deze naam voor de groep.

De groep begon op de Welpenweide aan de Postbaan. Hierna werd in 1949 het clubgebouw De Looi gerealiseerd aan de Kapelstraat in Prinsenbeek. In 1976 moest de Looi zijn deuren sluiten en kon de vereniging i.o.m. de gemeente en de toenmalige bestuurders het huidige pand De Sjorring aan het Moleneind in 1981 in gebruik nemen. Dit door de inzet van vele vrijwilligers en bestuurders. De Sjorring heeft in 2004/2005 een ingrijpende verbouwing ondergaan, waarbij er een volledig nieuwe zaal bij is gebouwd en het gebouw met 50% is vergroot. De vereniging is met haar 80 jaar één van de oudste verenigingen van Prinsenbeek en heeft al vele Beekenaren een fijne en memorabele tijd bezorgd. Het is een gezonde vereniging met ongeveer 215 jeugdleden en ongeveer 80 vrijwilligers. De vereniging viert haar 80 jarig jubileum met een 5 tal activiteiten gedurende het hele jaar.
Naast de expositie is er op zaterdag 14 april van 13:00-16:00u een open dag op de Welpenweide, Postbaan in Prinsenbeek (daar waar het in 1938 begonnen is). Tijdens deze open dag laten ze op deze voor de Scouting historische plek moderne scouting- activiteiten zien. Tevens is er op die dag vanaf 19:00u in het clubgebouw De Sjorring een reünie voor alle scoutleden, oud-scoutleden en vrijwilligers, Op 22 tot 24 juni is er voor alle leden/stafleden een gezinsweekend op het Scoutdomein de Hoge Rielen.
Museum de Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek, expositie 'Volg het spoor van 80 jaar Scouting Thomas More'. Met veel foto's en memorabilia van tachtig jaar scouting. Zondag 4 maart, 8 april en zondag 6 mei van 13.30-16.30 uur en zaterdag 14 april van 13.00-16.00 uur. Toegang gratis. Van 22 tot 24 september wordt er voor alle staf- en bestuursleden een Stafweekend gehouden (zogeheten kaderleden van de vereniging).
Op 4 november wordt het jubileumjaar afgesloten met een vrijwilligersdag deze dag.[l]

spreekt voor zich