De sporttalenten bij de vrouwen, links Caithlin Dijkstra en rechts Demi Korevaar. FOTO HENK KETELAAR
De sporttalenten bij de vrouwen, links Caithlin Dijkstra en rechts Demi Korevaar. FOTO HENK KETELAAR Foto: Henk Ketelaar

Sporters geëerd tijdens laatste editie Sportgala

BREDA – In een gezellig gevulde Em. de Jongzaal van het Chassé Theater eerder Breda voor 27e en laatste keer de sporters tijdens het traditionele 'Sportgala Breda'. Het leverde een reeks aan winnaars op en een bijzondere prijs voor de drijvende kracht achter het Sportgala. Komend jaar krijgen de sporters aandacht tijdens een bijeenkomst waar ook aandacht wordt besteed aan vrijwilligers en vertegenwoordigers uit de culturele sector.

DOOR HENK KETELAAR

Direct voor de bühne zaten de genomineerde sporters te wachten wie van hen de begeerde prijs van sportman, sportvrouw of sportploeg van het jaar 2018 in ontvangst mocht nemen. Vrijwel het hele damesteam van VV Bavel was vertegenwoordigd. De meeste genomineerden draaien op regionaal, landelijk ja, zelfs tot op Europees- en Wereldniveau met de toppers mee. Het is voor de laatste keer dat het sportgala op deze wijze wordt gehouden.

'Hier ben ik trots erg op en bijzonder vereerd'

Het feest werd ingeluid met de huldiging van Cor Nagtzaam, voorzitter van de stichting Sportgala Breda. Wethouder De Beer eerde hem met de Sportpenning van de stad. Dat voor zijn jarenlange tomeloze inzet als vrijwilliger bij de allerlei takken van sport, in het bijzonder voetbal en atletiek. Zichtbaar ontroerd liet Cor zich bij de huldiging ontvallen: “Hier ben ik trots op en bijzonder vereerd. Ik hoop dit vrijwilligerswerk nog lang te kunnen volhouden.”

AV Sprint droeg Nagtzaam voor voor de penning. De sportpenning van de stad Breda - een gouden draagspeld - bestaat sinds 1962. De penning wordt alleen op voordracht uitgereikt aan Bredanaars die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de sport in Breda.

Sinds 1962 is de onderscheiding 29 keer uitgereikt aan een persoon. Eenmaal is de sportpenning uitgereikt aan het bestuur van een organisatie, namelijk NAC Breda in 1974. De laatste ontvanger was in juni 2015 Marvin Smart van tennistoernooi Breda Future.

Video

Van elke genomineerden was een korte video-opname te zien waarin zij zich op vlotte wijze aan het publiek presenteerden. De daarbij gekozen muziek paste in het sportieve plaatje. Paul de Beer, wethouder sportzaken, Robert Maaskant, voormalige NAC-coach en Herman Kruis, voormalig hockeycoach van de Oranje Dames, hadden de eer de prijzen uit te reiken.

Sport coryfeeën

Bij de mannelijke talenten ging de jeugdige NAC-speler Richelor Sprangers met de eer strijken. Emi van Driel, beachvolleybal, is dit jaar bij de vrouwen het sporttalent. Ondanks haar jonge leeftijd werd zij vorig jaar samen met Raïsa Schoon Nederlands Kampioen. Sophie de Boer mag zich het hele jaar ‘Sportvrouw van het jaar’ noemen. Als lid van Wielervereniging Breda won zij vorig jaar de Wereldbeker veldrijden. Sportploeg van het jaar is de selectie van NAC Breda die de promotie naar de eredivisie waarmaakte.

Tennisspeler Matwé Middelkoop is van de beste Sportman van het jaar. Vorig jaar behaalde hij in dubbeltennis zes toernooizeges. Atleet Bart Pijs haalde de onderscheiding binnen als sporter met een beperking. Vorig jaar werd hij Nederlands kampioen op de 800 meter, werd tweede op de 400 meter en derde op de 100 meter. Caithlin Dijkstra, genomineerd voor sporttalent van het jaar mocht de publieksprijs ‘Prijs der Sporters’ in ontvangst nemen. Daarvoor werden 6.500 stemmen uitgebracht waarbij zij als aanvoerster van het Nederlands vrouwenelftal onder de 19 jaar de meeste stemmen kreeg. [l]

90 sporters
In totaal zijn vorig jaar 90 sporters als kandidaat bij de Stichting Sportgala Breda aangemeld. Achttien van hen werden uiteindelijk genomineerd voor de prijs. De winnaars ontvangen naast de oorkonde een award gemaakt door de kunstenaar Jaan Verhoeven.