Tientallen belangstellenden bij de raadssessie over Werk aan de Wijk. FOTO WIJNAND NIJS
Tientallen belangstellenden bij de raadssessie over Werk aan de Wijk. FOTO WIJNAND NIJS Foto:

Werk aan de Wijk beroert raad

BREDA - Met grote belangstelling heeft de gemeenteraad over de voorgenomen opheffing van de stichting Werk aan de Wijk gesproken. Een kleine honderd belangstellenden woonden de discussie bij. Namens de Stichting Werk aan de Wijk pleitte Marianne Bijlsma voor de kans op een doorstart.

DOOR WIJNAND NIJS

In de beantwoording op de vragen maakte wethouder Marianne de Bie duidelijk dat het volgens haar niet om een opheffing gaat, zoals Jeroen Bruijns (CDA) dat in zijn vraag noemde. "Maar om een herpositionering. Het geld gaat ook gewoon mee."

Marianne Bijlsma maakte namens de medewerkers van Werk aan de Wijk duidelijk 'ten volle' in de levensvatbaarheid van Werk aan de Wijk te geloven. Zij stelde dat het bestuur geen serieuze pogingen heeft gewaagd de toekomst te borgen. "Wij hebben gedreven medewerkers die geloven in Werk aan de Wijk, we hebben waardevolle diensten, voor en door bewoners. Daarom is Werk aan de Wijk zo sterk."

Omdat te ondersteunen benadrukte ze dat er volgens haar in 2017 27 mensen naar een betaalde baan zijn uitgestroomd, al is Werk aan de Wijk geen reïntegratiebedrijf. "Dat zijn mensen die niet interessant zijn voor commerciële reïntegratiebedrijven."

Bijlsma gaf aan de twaalf medewerkers realiseren dat het dienstenpakket moet worden uitgebreid met een breder dienstenaanbod en dat partners moeten worden gezocht. "Het besluit de stukken geheim te houden, maakt het voor moeilijk voor ons om met ons bedrijf de markt op te gaan." Dat gaf ook wijkraadvoorzitter Leo van den Berg aan.

Die opheffing van de geheimhouding gaat er niet komen. Dat maakte de discussie donderdagavond op sommige punten ook lastig. Omfloerst werd er onder meer door Els Groeneweg (Elbertse/Groeneweg) geduid op de gang van zaken en het waarom van de keuzes die gemaakt zijn.

Net als Bijlsma en Van den Berg vroeg onder meer Bruijns over de keuze om op deze manier verder te gaan, nadat Stock 5 afhaakte in de gesprekken over overname van Werk aan de Wijk. De Bie sprak over gemaakte afspraken, maar ook over de volgens haar 'onhandige' stichting. Die stichting zou niet functioneren vanwege de geldende subsidieregels.

De Bie erkende wel dat de werken die in de wijk worden verricht waardevol zijn. Ook de financiële positie van de werkzaamheden zijn haar helder: "Werken in de wijk, dat dat geld kost is duidelijk."

Malou Vermeer (VVD) vroeg zich af hoe De Bie gaat voorkomen dat de betrokkenheid die zij deze avond ziet verloren gaat? De Bie: "Daarom hebben we gekozen voor een overgangsjaar. Daarom graag ik ook in gesprek met alle partijen die zich hebben gemeld bij mevrouw Bijlsma en met BredaDoet."

Deze week wordt er verder gesproken over Werk aan de Wijk in een tweede beeldvormende sessie. [l]