De vrijwilligers van de Paddenwerkgroep van IVN Marke en Donge.
De vrijwilligers van de Paddenwerkgroep van IVN Marke en Donge. Foto:

Paddenwerkgroep IVN Mark en Donge

BREDA - Wim Ruis is van huis uit bioloog en in zijn dagelijks werk gedreven Coördinator Educatie in Nationaal Park de Biesbosch. In zijn vrije tijd is hij graag zoveel mogelijk buiten en daarom onder andere vrijwilliger bij de Paddenwerkgroep van IVN Mark en Donge.

Een veilige oversteek van wel 1500 tot 2000 amfibieën! Vroeger woonde ik in Ulvenhout en was het ieder jaar weer een slagveld wanneer kikkers, padden en salamanders de weg overstaken naar Wolfslaar om daar te paren. Daarom hebben we met een groep mensen de handen ineengeslagen. We plaatsten ieder seizoen een scherm waarachter emmers ingegraven werden, daar vallen ze in.

Twee keer per dag brengen we ze veilig naar de overkant. Inmiddels is er een duurzame oplossing van ondergrondse tunnels.

Weinig ervaring

Wat zo leuk is: de mensen die meehelpen hebben soms weinig kennis van de natuur: iedereen kan het! Sinds een jaar of 6 plaatsen we met een werkgroep van zo'n 15-20 vrijwilligers een scherm en emmers langs het fietspad aan de Ulvenhoutselaan, tussen Breda en Ulvenhout. We werken volgens een rooster en zetten twee keer per dag vooral padden en bruine kikkers over.

Wil je helpen?
Het is een mooi educatieverhaal over de amfibieëntrek en de wondere wereld van de natuur. Vind je het leuk om een keer mee te gaan om de padden en kikkers over te zetten of weet je een plaats in Breda waar er altijd veel padden en kikkers overreden worden?

Laat het ons weten en stuur een e-mail naar w.ruis@ivn.nl [l]