Toekomst Breda ligt in handen van jongeren

BREDA - Proef op de wietteelt, de sociale zekerheid en parkeertarieven in het centrum; allemaal kwesties die regelmatig in het nieuws verschijnen. Politici reageren erop, maar ook critici en opiniemakers. Hoe zit het met de jongeren? Waar kunnen jongeren vlak voor de verkiezingen nog invloed uitoefenen op de politiek?

Donderdag organiseerde de JOVD Baronie van Breda een jongerendebat, in samenwerking met vier andere politieke jongerenorganisaties: de Jonge Socialisten van de PvdA, Jonge Democraten van D66, ROOD van de SP en PINK! van de PvdD.

Tijdens dit debat kwamen er actuele thema’s aan bod die iedere Bredase burger aanspreken, zoals de sociale zekerheid, privacy en het regionaal drugsbeleid.

‘‘Als het gaat om meer grote bedrijven binnenhalen naar Breda, kunnen we beter kijken naar de mogelijkheden in onze hele regio, dus ook in kleine gemeentes erbuiten’’, aldus Arjen van Drunen, lid van de Jonge Socialisten.

Meer banen

‘‘Meer banen in Breda is de noodzaak waar wij op dit moment mee te maken hebben. Er zijn te veel werklozen in deze gemeenten die het zich niet kunnen permitteren verre afstanden af te leggen voor werk waar zij ook geen reisvergoeding voor krijgen.

Breda staat voor mij op de eerste plek, en ik ben van mening dat iedere volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad zich aan die plicht dient te houden’’, aldus Martijn Bossers, voorzitter bij de JOVD Baronie van Breda.

Iedere stem maakt een verschil

‘‘De gemeenteraad werkt net als een koor. Ieder stem maakt een verschil en dient gerespecteerd te worden.

De rol die jongeren in de politiek spelen is evident.

We zijn wellicht een klein deel van de gemeente, maar 100% van de toekomst’’, aldus Yad Khan, bestuurslid Politiek bij de JOVD. [l]