Dien en Gerrit: 65 jaar getrouwd. FOTO JOYCE VAN ZIJL
Dien en Gerrit: 65 jaar getrouwd. FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

65-jaar samen, in voor- en tegenspoed

BREDA – Vijf jaar geleden stonden ze ook samen in de Bode, toen ter gelegenheid van hun diamanten bruiloft. Nog vol hoop op herstel voor Dien, die vanwege reuma in een rolstoel terecht was gekomen. Helaas is er van herstel geen sprake geweest, haar gezondheid is behoorlijk achteruit gegaan. Maar dan blijkt hoe groot hun liefde is: Gerrit verzorgt haar elke dag, met veel liefde en geduld. Zij is hem daar dankbaar voor en noemt hem haar grote schat.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Gerrit wil kost wat kost voorkomen dat zij niet langer bij elkaar kunnen wonen. Vanwege Diens gezondheid doet Gerrit (88 jaar) vooral het woord. “We hebben slechte tijden de laatste jaren, Dien heeft een heel fragiele gezondheid en we zijn elke dag bijna anderhalf uur bezig voor ze alle pillen heeft ingenomen. Dat komt, ze kan slecht slikken, dus dat vraagt veel geduld. Ik heb altijd graag gezorgd, dus ik doe dit ook met liefde."

'Wij willen kost wat kost samen blijven'

"Als ze naar de dagbesteding gaat ga ik even naar mijn werkplaats, die staat stampvol met allerlei gereedschap. Ik ben mijn leven lang met techniek bezig geweest en nog steeds wil ik ook van nieuwe technieken het fijne weten. Kijk, ons leven is nu niet zo makkelijk, maar dat hoort bij het oud worden. Je moet het leven nemen zoals het komt, als we terugkijken zijn we best tevreden over hoe alles verlopen is!”

Karakter

"We hebben elkaar ontmoet op vakantie in de jeugdherberg. Ik kom uit Amsterdam, Dien is een echte Bredase. Ik ben een marine-man, heb ook nog even op de grote vaart en de kustvaart gezeten. Zit in de familie, mijn grootvader voer al met aardappelen van Friesland naar Engeland met een tjalk! Later ben ik gaan werken in de bouw en als onderhoudsmonteur, ik was altijd onderweg en bezig, zitvlees heb ik niet."

Recht door zee

"Wij trouwden op 12 maart 1953, Dien werkte in de huishouding en heeft toen wij een gezin kregen nog lang strijkwerk voor mensen gedaan. Ik ben ook een behoorlijk eigenwijze vent, niet makkelijk, maar wel recht door zee en ik zeg waar het op staat. Dien is heel anders, maar goed ook, want dat zou flink botsen! Wij vullen elkaar prima aan, het is geven en nemen in een huwelijk, dat moet je wel allebei kunnen.”

Varen

Naast jarenlang een vaste kampeerplek te hebben gehad in Duitsland is er ook altijd veel gevaren. “Ook dit feest vieren we op het water, lekker met onze gasten door de Biesbosch, dat is genieten!” Dien voegt nog toe:” Hij vindt dat zo heerlijk, hij zorgt zo goed voor mij, hij verdient dit echt.”

En als ze elkaar dan aankijken, zie je hoeveel ze van elkaar houden... [l]