De VVD-fractie viert de verkiezingsoverwinning tijdens de eerste fractievergadering met champagne en taart. FOTO WIJNAND NIJS
De VVD-fractie viert de verkiezingsoverwinning tijdens de eerste fractievergadering met champagne en taart. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

VVD grote winnaar verkiezingen Breda

BREDA - De VVD heeft een verpletterende verkiezingsuitslag behaald. De liberalen hebben elf van de 39 zetels bemachtigd. Daarmee heeft de partij van lijsttrekker Thierry Aartsen drie zetels meer dan in 2014.

DOOR WIJNAND NIJS

De VVD is bijna twee keer zo groot als de partijen die daarop volgen: zes zetels voor D66 (-2) en CDA (-/+0). Daarna volgt GroenLinks met vijf zetels(+2) en SP (-2) en PvdA met 4 (+/-0). 50Plus komt met twee zetels nieuw in de raad, Breda’97 met 1 (-1).

De verschuiving naar rechts is ten koste gegaan van de kleine lokale fracties. BOB, van oud-VVD-raadslid Cees van der Horst keert niet terug, TROTS/OPA van Yvonne de Heer ook niet. De uit afsplitsingen ontstane partijen Volmondig Ja en Volkspartij Breda haalden net de kiesdeler niet. De Bredase Stadspartij bleef ver van een zetel verwijderd. Peter Vissers is met zijn Breda’97 nog de enige puur lokale partij die in de Bredase gemeenteraad zit.


Acht fracties
De nieuwe raad kent daarmee acht fracties, waar dat er de afgelopen jaren elf waren. Het kan de effectiviteit van het vergaderen vergroten. Of het ook een slagvaardig college gaat opleveren, dat moet de komende weken blijken.

Als te doen gebruikelijk heeft winnaar VVD het initiatief genomen voor een eerste oriëntatie. Donderdag werd Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen aangesteld als informateur. Wijbenga van Nieuwenhuizen is voorzitter van de Raad van Bestuur bij Woonbron en was korpschef-hoofdcommissaris bij de politie Flevoland.

De informateur maakte afgelopen vrijdag informeel kennis met de fractievoorzitters, en ging daarna op zaterdag in gesprek met vertegenwoordigers van de verschillende partijen. Hij doet dat in de luwte, laat griffier Paul Piket weten. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 5 april komt hij normaal gesproken met zijn eerste verslag.

'Signaal van de kiezer'

CDA, dat net als vier jaar geleden zes zetels behaalde, wil graag weer een plaats in het college, liet voormalige wethouder en CDA-lijsttrekker Bob Bergkamp weten. “We zijn de tweede partij van Breda, dat is een signaal van de kiezer.”

Ook winnaar GroenLinks ziet kansen. Lijsttrekker Peter Bakker over het gevoel waarmee hij verwachtte wakker te worden na de verkiezingsavond. “Met het gevoel dat wij voluit mee kunnen doen voor het college. Dat moet kunnen met deze uitslag. Ik neem aan dat wij in beeld zijn.” Doorgaan met dezelfde partijen als afgelopen drie jaar is voor Bakker niet logisch. “Daar zitten ook teleurstellingen. Ik denk dat als je de kiezer recht wilt doen, dat je dan breder moet kijken dan wat er nu zit.”

D66-wethouder Paul de Beer is diplomatiek: "Verkiezingen zijn altijd een resetmomentje. Dus je moet altijd de dag erna goed kijken wat de uitslag is en hoe je die moet interpreteren. Daar kun je pas iets zinnigs over zeggen als je daar goed naar hebt gekeken."

SP-lijsttrekker Bas Maes was direct na de uitslag teleurgesteld en realistisch over de eisen die zijn partij bij onderhandelingen gaat stellen. “Als je een derde van je zetels verliest, dan past terughoudendheid.” [l]