Roman Figiel, links in de spiegel, 18 jaar, rechts 91 jaar.
Roman Figiel, links in de spiegel, 18 jaar, rechts 91 jaar. Gosia Lubbers

Meer geluk dan wijsheid voor soldaat Roman Figiel

BREDA - Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog keerden veel Poolse soldaten der Poolse strijdkrachten in het Westen niet terug naar huis. Ze waren bang voor repressies van het communistische regime of wilden een nieuw leven in ballingschap opbouwen.

Dit was de reden voor de jonge sappeur Roman Figiel. Roman Figiel als soldaat van de beroemde 1ste Pantser Divisie van General Stanislaw Maczek deelnam aan de bevrijding van Breda en Arnhem in september 1944. De jonge soldaat trok de hele gevechtsroute met de 1ste Pantser Divisie mee maar keerde terug naar Breda, waar hij wat eerder de liefde van zijn leven ontmoette, het jonge Nederlandse meisje Joke.
In januari 2018 werd Roman Figiel 92 jaar en is inmiddels 70 jaar gelukkig getrouwd. Echtpaar Figiel woont nog steeds zelfstandig samen in een bescheiden huis in Breda. Omdat ze goed door zijn naaste familie en vrienden worden verzorgd, genieten ze van een goede gezondheid voor zijn leeftijd. Roman Figiel vertelt graag zijn verhaal en herinnert zich de afgelopen jaren met tranen in zijn ogen. De herinneringen aan het verleden worden dan ondersteund door talrijke publicaties, boeken, artikelen in kranten en foto’s die in de loop der jaren werden verzameld, en zorgvuldig aangevuld door zijn zoon Ad. Roman toont zijn gasten graag de souvenirs uit de oorlog maar hij kan helaas zijn uniform niet laten zien, omdat hij dat onmiddellijk na de oorlog aan een verzamelaar van militairia gaf. Oorlog mocht immers nooit meer plaatsvinden!
Heden ten dage is dhr. Figiel een van de weinige nog levende Poolse oorlogsveteranen die in Breda wonen, terwijl er na de oorlog wel zo’n driehonderd waren. Van de twaalf soldaten die getraind waren voor de genie, overleefden er slechts drie en kwamen naar Breda, inclusief de jonge Figiel, die tijdens de hele oorlog zelfs niet was bekrast door een kogel of een bom. "Ik had meer geluk dan hersens", vertelt Roman Figiel.

Gezocht
Een speciaal teken op het uniform was het insigne van de sappeurs, een geel-zwart koord dat op de linkerschouder werd gedragen. Van het uniform heeft hij alleen nog een baret, die de heer Roman zeer gewillig toont en op passende ceremonies draagt. Het is voor oud veteraan erg belangrijk dat hij zijn uniform terugwint of hoort waar zijn uniform op dit moment zich bevindt. Iedereen die kan helpen bij het vinden van deze waardevolle oorlogsherinnering, wordt uitgenodigd om contact op te nemen met Gosia Lubbers via g.lubbers@gmail.com.
Hele artikel met verhaal over Familie Figiel is te lezen op http://www.holandiabeztajemnic.pl/?page_id=31385&lang=nl[l]

Roman Figiel links in de spiegel18 jaar, rechts 91 jaar