Opgroeien tussen de boeken

BREDA - Op vrijdag 6 april gaat de landelijke actie 'Geef een (prenten)boek cadeau' van start, met het prachtige boek 'Raad eens hoeveel ik van je hou'.

Tijdens de actie trekken landelijke en lokale partijen gezamenlijk op om te zorgen dat zoveel mogelijk boeken hun weg vinden naar jonge kinderen. En het mooie is: iedereen kan een boek cadeau geven, doordat de boeken bij de boekhandel te koop zijn voor de weggeefprijs van twee euro. Het startsein voor de actie wordt dit jaar gegeven in Breda, op 6 april in boekhandel Grand Theatre.

Geef een (prenten)boek

Voor het maatschappelijke initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ bundelen diverse landelijke en lokale organisaties hun krachten en zetten zich in voor een gezamenlijke missie: alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste kinderboeken. Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken kinderen en ouders hoe leuk lezen en voorlezen is. Geletterdheid is bovendien een belangrijke voorwaarde voor succes in de samenleving en door vroeg te beginnen, creëren we meer gelijke kansen voor iedereen. Om de missie te laten slagen wordt ieder jaar in februari een klassiek jeugdboek, en in april een prentenboek ter beschikking gesteld.

VoorleesExpress
Tijdens de actie trekken boekhandels, onderwijsinstellingen, bibliotheken en andere organisaties die zich inzetten voor de taalontwikkeling van kinderen gezamenlijk op. Een van deze organisaties uit het veld is de VoorleesExpress, in deze regio onderdeel van welzijnsorganisatie Surplus. “De VoorleesExpress is bij de actie betrokken omdat zij landelijk met vierduizend vrijwilligers actief is om de taalontwikkeling van taalarme kinderen thuis te stimuleren. In Breda loopt het project al bijna 10 jaar en nemen jaarlijks zo’n 120 gezinnen deel. Ook in Etten-Leur is de VoorleesExpress onlangs gestart”, aldus Olga Vrolijk, regiovertegenwoordiger. “De deelnemende gezinnen worden wekelijks bezocht door getrainde vrijwilligers en stagiaires. Zij zorgen ervoor dat er boeken op plaatsen komen daar waar ze het hardst nodig zijn”.

Droom

Geef een (prenten)boek is een jaarlijks terugkerende actie, gericht op de lange termijn. Want zowel de boekhandels, de VoorleesExpress, als andere partijen die met jonge kinderen werken, dromen ervan dat kinderen opgroeien tussen mooie prentenboeken. Zowel op school, als thuis. Door het gezamenlijk optrekken, zetten de partijen zich hard in om deze droom uit te laten komen! De officiële lancering vindt dit jaar plaats in boekhandel Grand Theatre in Breda, op 6 april om 16.00 uur.

Meer informatie over de VoorleesExpress? Binnenkort staan bij Surplus informatieavonden gepland voor geïnteresseerden: op 17 april in Breda en op 19 april in Etten-Leur, zie www.voorleesexpress.nl. Informatie: www.geefeenprentenboekcadeau.nl. [l]