Zilveren penning uitgegeven t.g.v. List met het Turfschip.
Zilveren penning uitgegeven t.g.v. List met het Turfschip. Historische Verzameling KMA

Aandacht voor List met het Turfschip

BREDA - De expositieruimte van de Historische Verzameling KMA is ter gelegenheid van de nationale Museumweek op 14 en 15 april geopend van 12.00-17.00 uur.

Wilt u meer weten over het verhaal van de List met het Turfschip van Breda, of bent u nog nooit in het Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein geweest? Bezoek dan in het weekend van 14 en 15 april de expositieruimte van de Historische Verzameling KMA. Ter gelegenheid van de nationale Museumweek is de expositie op beide dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

Historische achtergronden

Aan de hand van posters en teksten wordt een overzicht gegeven van de historische achtergronden van de bekende krijgslist ten tijde van de Spaanse overheersing van de Nederlanden.

Italiaanse huurlingen in Spaanse dienst, die het Kasteel van Breda bewaakten, werden in de nacht van 3 op 4 maart 1590 overrompeld door soldaten van het Staatse Leger.

Zij waren verstopt in het ruim van het turfschip van schipper Adriaen van Bergen.

Hun commandant was Charles de Héraugière, de latere gouverneur van de stad.

In het Koningin Wilhelmina Paviljoen is ook de permanente expositie van de historische collectie van de Koninklijke Militaire Academie te bezichtigen.

Aan de hand van documenten, afbeeldingen en historische voorwerpen, krijgen de bezoekers een beeld van de vroegere en huidige bewoners van het Kasteel van Breda: www.kasteelvanbreda.nl [l]

Zilveren penning uitgegeven t.g.v. List met het Turfschip