Korte berichten

BREDA
KBO Breda-West Bingo:
Zaterdag 21 april KBO - bingo in Princenhof, Princentuin 1 in Breda. Er zijn weer in 11 rondes mooie prijzen te winnen. Bij aanvang gratis één kopje koffie of thee.
Wekelijkse Geldbingo Breda-West: Maandag 23 april houdt Activiteiten Vereniging Breda-West een geldbingo in zaal Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00-22.20 uur.
Sanaga: Op zoek naar een goed leesboek, cd's, dvd's, lp's, klein serviesgoed, handige gebruiksartikelen, leuke snuisterijen, dames- kinder- of herenkleding? Kom eens kringlopen in de knusse winkel aan het Erasmusplein 12 in Breda. Geopend van 10.00-16.00 uur op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. De opbrengsten van de winkel zijn bestemd voor de oprichting van een kliniek in de binnenlanden van Benin (West-Afrika). www.kringloopsanaga.nl. Gezocht: vrijwilligsters voor de winkel. kringloopsanaga@outlook.com.
Knutselen bij JCBiesdonk: Heb je zin in knutselen, kom dan op zaterdag 21 april naar de knutselmiddag van de Jeugd Centrale Biesdonk. Deze middag is voor alle kinderen van groep 1 t/m 8. Alles wat je maakt, mag je mee naar huis nemen. Aanvang 14.00-15.30 uur in gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Wij zorgen voor de materialen, zorgen jullie voor de gezelligheid? Kijk ook eens op onze website www.jcbiesdonk.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
Bingo: Zaterdag 21 april is er een bingo avond bij KBO afdeling Haagse Beemden in de ronde zaal van centrum Heksenwiel, Heksenwiellaan 2. Aanvang 19.30 uur. Zaal open om 18.45 uur. Veel leuke prijzen met o.a. levensmiddelen en waardebonnen. Tevens nog een loterij met een heleboel prijsjes.
Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 20 april is er een middagpauzeconcert in de Waalse kerk, Catharinastraat 83. Dit concert wordt verzorgd door Jasper van der Klis-piano. In dit Lecture-concert speelt hij voor de pauze Suite in E-groot van G.F. Händel. Daarna vervolgt Jasper van der Klis met twee bewerkingen van Johann Sebastiann Bach's Koraalpreludes voor orgel van componist F. Busoni om af te sluiten met Pianosonate in F-groot van WA Mozart. Aanvang 12.00 uur, toegang gratis.
Bingo: Doskonale houdt op donderdag 19 april een bingo in OC De Vlieren, Mgr. Nolensplein. Aanvang 20.00 uur.
Lezing door Jan A. Keij, 'De relatie tussen goed en kwaad': Is het kwaad in de wereld een goddelijke ontsporing? Een tekort van de schepper van hemel en aarde? Kan het kwaad in de wereld verzoend worden met de idee van een goede God als schepper? Of is onze vaak wrede wereld eerder het resultaat van een duivelse daad? "Voor alle duidelijkheid: aan theologie zal ik niet doen. Integendeel, mijn verhaal zal door en door aards zijn en uitgaan van menselijke ervaringen". J.A. Keij, 19 april. Kaarten zijn te bestellen via: www.eventbrite.nl/e/tickets-lezing-waalse-kerk-19-april-2018-42151715917.
Muziekcafé Varia deel 2: Vrijdag 20 april in Het Rondeel, Kloosterlaan 14, van 15.00-17.30 uur. The Queen of Clubs verzorgt wederom een Muziekcafé met deze keer:
Gevarieerde optredens van divers talent! Meer info: info@thequeenofclubs.nl, 06-20078068.
AD(H)D Café: AD(H)D en het rijbewijs. Op de informatieavond op dinsdag 17 april leggen wij graag uit op welke zaken je moet letten bij het kiezen van een geschikte rijschool, wat het verschil is in de rijlessen, welke zaken er bij komen kijken als je je rijbewijs wil halen met een diagnose of als je je rijbewijs al hebt en er veranderd iets in je situatie (zoals medicatiegebruik, keuringen en rij test). Zaal open vanaf: 19.30 uur. Kloosterlaan 14 (parkeren Beyerd-Vlaszak). www.adhdcafe-breda.nl
'Leergang Bijbel': Vrijdag 20 april Lutherse kerk, 13.30-17.00 uur. Derde bijeenkomst 'Leergang Bijbel' Ekklesia, studiejaar 2 – module 4: Ezra en Nehemia. Docent: Egbert Rooze. Veemarktstraat 11. U kunt intekenen voor de hele leergang, voor een leerjaar of voor een losse module. Bij inschrijving voor de hele leergang of heel studiejaar is betaling in termijnen mogelijk. Aanmelden via info@bureaumamre.nl. Informatie: Franck Ploum info@bureaumamre.nl.
Straatrommelmarkt: Op zondag 22 april vindt de jaarlijkse rommelmarkt aan de Blauwtjes (Westerpark) plaats. Bewoners bieden hun waar aan vanuit de garages en carports van de walwoningen. De jaarlijkse markt is een initiatief van de bewoners van de Blauwtjes. Vanaf 12.00-16.00 uur is iedereen van harte welkom.
Lezing over de Huiszwaluw: Lucie van Engelen verzorgt voor de West Brabantse Vogelwerkgroep (WBVwg) een lezing over de Huiszwaluw op donderdag 19 april, aanvang 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2. Toegang gratis. Informatie: www.westbrabantsevwg.nl
Dichtworkshop: Op vrijdag 20 april is er een dichtworkshop abstracte poëzie in Het Gele Huis aan de Haagsemarkt 35, gegeven door Ben Verschuren en duurt van 10.00 tot 12.30 uur. Aanmelden: workshop@hetgelehuisinprincenhage.com.
Nordic walking: Wilt u individueel kennis maken met Nordic Walking (lopen met stokken) dan kunt u altijd een kennismaking les volgen. Wij lopen in het Mastbos in Breda op woensdag - zaterdag of zondag, Nordic Walking de Baronie te Breda. Geef je op: info@nwdb.nl. Inl.: 06-13925538, Paul van Raamsdonk.
Duoconcert: Zondag 22 april om 16.00 uur zal alweer het laatste concert van de Internationale Concertserie plaats in de Sacramentskerk, Zandberglaan 58 in Breda. Een bijzonder concerten uitgevoerd door het virtuoze orgel-echtpaar Bert den Hertog en Anna Karpenko. Toegang is gratis en er zal een collecte worden gehouden na afloop.
Kinderbijeenkomst: Vrijdagavond 20 april willen we jou uitnodigen om al om 17.30u aanwezig te zijn, want dan gaan we samen friet eten! Ben je tussen de 6 en 12 jaar, dan ben je van harte welkom. Maar heb je nog een broer(tje), zus(je), vriend(je) of vriendin(netje) die jonger of ouder is, dan zijn zij ook hartelijk welkom. Kom je liever de eerste keer samen met je vader, moeder, opa of oma, dan mag dat ook. Wil je liever opgehaald worden? Neem dan contact op met de organisatoren via de website : www.inloopdelichtboei.nl Elke 3e vrijdagavond van de maand van 18.30-20.00u. ben je welkom in het inloopcentrum 'De Lichtboei', Vriesdongen 1.
Informatieochtend over Cochleair Implantaat: Woensdag 25 april organiseert de Stichting Plots- en Laatdoven een informatieve bijeenkomst. De bijeenkomst vind plaats van 10.30-12.00 uur in het Cultureel Centrum 't Kraaiennest, Tweeschaar 12 te Breda. Inloop vanaf 10.00 uur. In de middag, 13.00-14.30 uur, is er een groep doven en slechthorenden aan het oefenen met Nederlands met Ondersteunende Gebaren ofwel NmG. De hele dag, van 10.00-16.00 uur, zijn er twee ervaringsdeskundigen, een schrijftolk en een gebarentolk aanwezig. Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Sluit u aan bij de oefengroep Nederlands met Ondersteunende gebaren, dan wordt het op prijs gesteld als u donateur wordt van de Stichting Plots- en Laatdoven, www.plotsdoven.nl
Concert van De Zuiderlingen: Zondagmiddag 22 april bieden De Zuiderlingen een gratis toegankelijk concert aan in Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat. De kerkdeur staat open vanaf 14.30 uur en om 15 uur begint het concert. De Zuiderlingen brengen onder leiding van dirigent John Koole zowel voor als na de pauze een aantal (nieuwe) stukken uit hun gevarieerd repertoire. Onderdeel van de Vocale Proeverij is een gastoptreden van salonorkest L"Oiseau.
Verzamelbeurs: Postzegelvereniging Breda houdt op zaterdag 21 april een verzamelruilbeurs in de Blaker, Graaf Hendrik lll plein 168 Breda. Open van 13.00 tot 16.00 uur. Parkeren gratis. Info: www.pvbreda.nl.
Klokkenluiders Gilde: Ter gelegenheid van het jaar van het Europees erfgoed worden in heel Europa zaterdag 21 april om 12.00 uur de klokken in de torens waarbij dat mogelijk is handmatig geluid. Het Klokkenluiders Gilde Breda zal aan deze manifistatie ook meedoen vanuit de toren van de Grote Kerk Breda.
WIEGO-Wandelsportnieuws: Wandelsportvereniging WIEGO neemt op zaterdag 21 april deel aan de Zeemansloop te Scheveningen. Daarvoor laat WIEGO een bus rijden. Er zijn vier opstappunten in Breda en één in Etten-Leur. De vertrektijd ligt tussen 8.30 en 9.10 uur (afhankelijk van het opstappunt). De terugkomst op de diverse uitstappunten te Breda is tussen kwart over vijf en kwart voor zes en te Etten-Leur om zes uur. De te lopen afstanden zijn 5, 10, 15, 20 en 30 km. Afhankelijk van de te lopen afstand gaat deze tocht vanaf de startlocatie in de nabijheid van de Scheveningse haven en boulevard deels naar en door Wassenaar en het duingebied. Geïnteresseerden (ook Nordic Walking-sporters) die mee willen en geen lid van WIEGO zijn, kunnen voor meer informatie terecht bij de heer H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130 te Breda (tel. no. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869) of email wsvwiego@gmail.com op de site: www.wiego.nl.
Muziekmiddag: Op Koningsdag 27 april is er weer een muziekmiddag in de Westerwiek Argusvlinder 298 in Breda met muziek en zang van Peter. Tevens is er die middag een loterij. Aanvang 14.00u, het ontmoetingsplein gaat om 13.30u open. Entree is gratis en voor iedereen toegankelijk. Voor meer info bel: 20 82 800.
Lenteconcert met BSUR en Pistache: Popkoor BSUR uit Breda en Koor Pistache uit Tilburg geven samen een lenteconcert op zondag 22 april vanaf 15.00u in de Johanneskerk, Dreef 5 in Princenhage (Breda). Popkoor BSUR bestaat inmiddels 27 jaar en staat sinds 2017 olv dirigent Steven van Gool. BSUR zingt bekende popnummers van vroeger, maar ook van recentere datum. Het koor bestaat uit ruim 50 leden en de live begeleiding zorgt ieder concert voor een unieke sound! Koor Pistache is een stuk jonger en bestaat ruim 8 jaar. Op 6 januari 2010 was de eerste repetitie. Sinds oktober 2013 staat het koor olv Erik van Vugt. Koor Pistache is een gezellige, hechte groep van 20 leden en zij zingen met veel plezier. Soms serieus, soms met een lach of een traan, maar altijd vol overgave. Pistache bestaat uit 9 alten, 7 sopranen en 4 mannen. Een paar keer per jaar treden zij op en zij zingen ook een leuk en mooi kerstrepertoire. De leden van Pistache hebben een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar. Het lenteconcert in de Johanneskerk is gratis toegankelijk en de kerk is open voor het publiek vanaf 14.30 uur.
Wilde BIJen dag op Boerderij Wolfslaar: Op zondag 22 april kun je van 14.00-16.00u zaadbommen maken om thuis in de tuin of een andere plek 'weg te gooien'. Je kunt mee helpen de bloemenrand langs de akker in te zaaien, het bijenhotel voor op de boerderij te vullen of op bijensafari. Er zijn bijenhotelletjes voor thuis te koop en er is voor 100 kinderen een tegeltuintje pakket met bijvriendelijke bloemetjes: tegel eruit, zaadjes erin. Op=op! Bekijk ook het voorbeeld 'groene dak' op de boerderij. Goed voor het vasthouden van regenwater en de bloemetjes op het dak zijn een 'voedselbank' voor de wilde bijen. Samen met Bredaas Bijenhouders Collectief. Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, Breda. Meer informatie: www.wolfslaarbreda.nl of @boerderijwolfslaar
Proeverij Diabetes: Op woensdag 25 april is er een proeverij met als thema "Diabetes". Deze avond zal uitgelegd worden wat diabetes is en hoe deze aandoening te herkennen is. Daarnaast zal uitgelegd worden welke belangrijke factoren invloed hebben op dit ziektebeeld en daarbij zal uitgebreid ingegaan worden op de invloed van voeding op deze aandoening. Welk voedsel draagt positief bij en welk voedsel minder positief of zelfs negatief. Omdat het een proeverij is, zal er ook het een en andere te proeven zijn van de dingen die een positieve invloed hebben op diabetes en waarmee u als het ware uw levensstijl kunt aanpassen als (potentiële) diabeticus en minder last zult hebben van de symptomen van deze ziekte. U bent van harte welkom op 25 april voor deze informatieve proeverij van 19.30 tot 21.00 in wijkcentrum 'ONS' Evert Spoorwaterstraat 41, 4827 LL te Breda. Deze avond wordt gehouden door de zevendedags-adventisten Breda en omstreken. Voor meer informatie en recepten www.gezonderleven-breda.nl.

BAVEL
Lezing 'arrestatie door gestapo, vrijgelaten door ss': Een lezing over een bijzonder gebeuren in WOII. Deze lezing vindt plaats op 25 april van 14.00-16.30 uur. Aanmelden via Volksuniversiteit Breda. De lezing vindt plaats in 't Klooster in Bavel.

PRINSENBEEK
Lectio divina:
Dinsdag 24 april Het Kruispunt, 19.15-20.30 uur. Oefenen in geloof: Lectio divina. Begeleiding: ds. Evelyn Quaak-Kloet. Harmonielaan 24, Prinsenbeek. Vervolg op de vorig jaar gestarte serie avonden. Al verwachten we dat soms wel, geloof komt je niet aanwaaien. Net zoals je moet oefenen om piano te leren spelen en trainen voor een halve marathon vraagt geloven om nieuwe impulsen en het heeft oefening nodig. Opgave per avond: verdieping@hetkruispunt.org. [l]