PvdA, D66 en VVD praten verder over college

BREDA - PvdA, D66 en VVD gaan onder leiding van formateur Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen verder praten om tot een nieuwe coalitie te komen.

DOOR WIJNAND NIJS

Wijbenga van Nieuwenhuizen kreeg de rol van formateur toebedeeld na een motie van VVD tijdens de laatste raadsvergadering. Die kreeg de steun van de drie beoogde collegepartijen en van Breda ‘97 en 50Plus. CDA, GroenLinks en SP stemden tegen. “Dit is een combinatie die niet onze steun heeft, dus we gaan deze motie niet steunen”, verwoordde CDA-fractievoorzitter Bob Bergkamp het gevoel van zijn partij. Bas Maes (SP) sloot zich daarbij aan. “Wij hadden liever verder verkend.”

SP en GroenLinks stelden tijdens de vergadering dat er volgens hen onvoldoende getracht is een vierpartijencoalitie samen te stellen. Ook werd duidelijk dat de voorgestelde coalitie van VVD, D66 en PvdA voor geen van de partijen de eerste keus was. In de gesprekken die de informateur voerde met de fracties kwamen deze drie partijen wel naar voren als partners. Thierry Aartsen (VVD) toonde zich tevreden met de adviezen van de informateur. Hij gaf maakte ook zijn oorspronkelijke voorkeur duidelijk. “Helaas bleek het niet mogelijk om met CDA een coalitie te vormen, niet in drie partijen en niet in vier partijen.” De komende weken moet blijken of de partijen het eens worden over inhoud en de wethouders posten.[l]