Bevrijdingsvuurestafette door de straten.
Bevrijdingsvuurestafette door de straten. Best van Dorst

Lopers brengen bevrijdingsvuur naar Breda

BREDA - Op 5 mei wordt op het kerkplein het Bredase vredesvuur ontstoken. Dit is het startsein van een groot bevrijdingsfestival, met een grote variëteit aan optredens en activiteiten.

Ook dit jaar gaat een groep lopers vanuit Breda in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Om middernacht wordt traditiegetrouw het nationale bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 mei plein vóór het historische hotel De Wereld door de burgemeester van Wageningen. Ieder jaar komen er lopers van 90 gemeenten om het bevrijdingsvuur op te halen. In totaal nemen er ieder jaar ongeveer 2000 lopers en begeleiders deel aan dit unieke, evenement. Samen zorgen zij ervoor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt!
Burgemeester Depla neemt het vuur voor Breda in ontvangst. Een groep lopers brengt de fakkel in een estafette naar het kerkplein. De burgemeester neemt de eerste kilometers voor zijn rekening.
In de loop van de ochtend van 5 mei zijn de lopers terug in Breda. Op het kerkplein komt een groot podium te staan. Om 12:00 uur ontsteken de lopers met de fakkel het bevrijdingsvuur. Kom naar deze ceremonie en sta samen met ons stil wat vrede en vrijheid in deze tijd voor ons betekend. Het is vanzelfsprekend en fragiel.
Na deze officiële inleiding geven de leerlingen van de Nieuwe Veste een muzikale show.
Vanaf 13:00 uur zet POB (Poporganisatie Breda) i.s.m. met Café de Bruine Pij het feest voort met een gevarieerd programma waarbij er naast live muziek ook aandacht is voor straattheater, poëzie, poppenkast voor de kleintjes, schminken live art en zelfs een politieke discussie.
Support de lopers en kom 5 mei voor 12.00 naar het kerkplein om het ontsteken van het vuur te beleven en de bevrijding te vieren.[l]

Bevrijdingsvuurestafette door de straten