Dodenherdenking Prinsenbeek

PRINSENBEEK - Dodenherdenking vrijdag 4 mei, 19.00 uur R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming, Prinsenbeek. Aansluitend herdenking en kranslegging bij de Vredeskapel in Prinsenbeek.

Meerjarenthema: 'Geef vrijheid door', De jaarthematekst in 2018 is: 'Het jaar van Verzet'. Dit jaar heeft het Nationaal comité, Frank van Vree NIOD-directeur, gevraagd om de Jaarthema-tekst te schrijven over verzet.
In zijn tekst 'Verzet als voorbeeld' is wellicht de meest gestelde vraag, die leerlingen na een les over ondrukking en Tweede Wereldoorlog gesteld krijgen: “Wat zou jij doen?” Een vraag die wij ook onszelf kunnen stellen. Maar de vraag is tè gemakkelijk gesteld. Deze krijgt pas ècht betekenis wanneer je je probeert in te leven in de complexe omstandigheden waarin besluiten genomen worden. Zie voor de volledige tekst www.4en5mei.nl

Prinsenbeek en de Dodenherdenking
Het Comité Dodenherdenking Prinsenbeek wil graag iedere inwoner van Prinsenbeek uitnodigen 4 mei aanwezig te zijn bij deze plechtige herdenking.
Om 19.00 uur wordt een herdenkingsdienst gehouden in de RK Kerk Maria ten Hemelopneming m.m.v. koor Cecilia. De dienst wordt voorgegaan door pastor Paul Heye en predikante Ds. Eveline Quaak-Kloet. Na de dienst wordt een stille tocht gehouden naar de Vredeskapel. Tijdens deze tocht speelt Harmonie Amor Musae de Mars Funèbre.
Tijdens de herdenking bij de kapel zal Pim Monnée een korte lezing houden en zal Wijnand Bouman een gedicht voordragen. Na het blazen van de Last Post wordt door alle aanwezigen 2 minuten stilte in acht genomen. Deze plechtige stilte wordt gevolgd door het zingen van het Poolse en het Nederlandse volkslied. Hierna worden kransen gelegd door familie van Poolse Oud-strijders, door een afgevaardigde namens de Gemeente Breda, door Comitéleden tezamen met een leerling van groep 8 van de basisschool namens de Prinsenbeekse bevolking.
Het Comité nodigt hierna alle aanwezigen uit een persoonlijke bloemenhulde te brengen in de Vredeskapel. Voor deze bloemenhulde worden door het Comité, zoals gebruikelijk, ter plaatse kosteloos voldoende bloemen beschikbaar gesteld. Het neerhalen van de vlaggen geschiedt ceremonieel door leden van de Scouting Prinsenbeek. Na de herdenking worden alle deelnemers uitgenodigd voor een gezamenlijk kopje koffie in de kerk.
Het Comité Dodenherdenking Prinsenbeek hoopt op deze wijze aan de Prinsenbeekse bevolking de mogelijkheid te bieden respect en dankbaarheid te tonen voor allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.[l]