Genieten tijdens 538Koningsdag. FOTO VINNIE DE LAAT
Genieten tijdens 538Koningsdag. FOTO VINNIE DE LAAT Foto: VINNIE DE LAAT

Koningsdag: Livemuziek en huwelijksaanzoek

BREDA - Koningsdag in Breda. Dat is op zoek naar dat ene leuke dingetje op een van de vrijmarkten, genieten van talentvolle amateurmuzikanten die op een kleedje hun best doen of uit je dak gaan bij 538Koningsdag.

DOOR HENK KETELAAR EN WIJNAND NIJS

Het luiden van de Nassauklok en het houden van een buitengewone vlaggenparade op het Kasteelplein waren voor de vroege vogels het traditionele begin van de dag. Ondanks het frisse weer was op dat moment al elk beschikbaar plekje van de kindermarkt in het stadspark Valkenberg bezet.

Bij de aanvang van de kindermarkt was het in en rondom het stadspark al een drukte van belang. Parkeerplaatsen waren amper te vinden of moeilijk bereikbaar. Bij ingang van het park aan de Emmastraat had de familie Van der Berg twee partytenten opgezet. Een koninklijke plek, want iedereen kwam eraan voorbij. Om zo’n mooie plek te kunnen bemachtigen was de familie al heel vroeg uit bed. “Om vijf uur waren we al hier om de boel op te zetten”, vertellen ze.

Op een steenworp afstand van het stadspark wordt op het bijzondere bedrijventerrein ‘Stek’ eveneens een vrijmarkt gehouden. Bijna alle ondernemers van Stek hebben er een stand of uitstalling, daarmee een aanbod tonend van creativiteit, ambacht tot natuur en duurzaamheid. Linda Blij maakt ter plekke gedichten en versjes over zaken die de bezoekers aandragen. Hank (8) verkoopt door hem bewerkte kroondoppen die hij van een magneetje heeft voorzien. “Ik heb dit afgekeken in Londen waar ik met mijn ouders ben geweest,” zegt hij eerlijk.

Bij 538Koningsdag wisselen de hoogtepunten elkaar snel af voor de duizenden bezoekers. Een bijna oneindige reeks aan nationale topartiesten beklom het podium. Hardwell haalde kickbokser Rico Verhoeven op het podium, Snollebollekes lieten veertigduizend mensen van links naar rechts huppen en scoorde een nieuwe viral. Bijzonder was ook de minuut stilte die de Engelse zangeres Rita Ora vroeg én kreeg voor haar overleden vriend en collega Avicii.

Een emotioneel moment, zoals ook het aanzoek aan ‘Olly’ dat was. Met een vliegtuigje trok Renko Stoof de aandacht van zijn geliefde. Even later verscheen er een spandoek aan ‘De Walvis’ waarop duidelijk werd dat ze ja had gezegd.

Verderop in deze krant een fotoverslag van de dag. [l]