Rondleiding Sint Laurentiuskerk Ginneken

BREDA - Levenskunst Zuiderhout nodigt u uit voor een bezoek aan de Sint Laurentiuskerk in de wijk Ginneken van Breda. Ben Hulshof geeft op zaterdagmiddag 19 mei een rondleiding in deze markante kerk met zijn bijzondere schilderingen op de muren, de kruiswegstaties van Wijnand Geraets en de glas-in-loodramen van Frans Nicolas. Iedereen is van harte welkom.


Muurschilderingen en glas-in-lood
De Sint Laurentiuskerk is gebouwd door Jos Cuypers, zoon van Pierre Cuypers. De kerk kwam tot stand nadat Cuypers de St. Bavokerk in Haarlem gebouwd had. Er zijn veel overeenkomsten tussen beide kerken, die nog zichtbaar zijn in het timmer- en metselwerk. Ook de lichtval in de kerk is bijzonder. De kerk staat vooral bekend om de schilderingen op de muren, de kruiswegstaties van Wijnand Geraets en de glas-in-loodramen van Frans Nicolas. Opmerkelijk zijn de schilderingen in de toren, waar een stad met twaalf poorten is afgebeeld, symbool voor de twaalf stammen van Israƫl en de twaalf apostelen. De rondleiding wordt verzorgd door Ben Hulshof. Hij heeft van de verschillende voorstellingen een studie gemaakt. Over het naastgelegen klooster schreef hij een boek.


Praktische informatie
Belangstellenden kunnen zich voor 17 mei aanmelden per e-mail op het adres levenskunst@parkzuiderhout.nl of telefonisch bij het serviceteam van Park Zuiderhout, telefoon (076) 578 4000. De rondleiding start om 14.00 uur op het kerkplein van de Sint Laurentiuskerk, Ginnekenweg 333 in Breda. De verwachte eindtijd van de rondleiding is 16.00 uur. Voor parkeermogelijkheden verwijzen we naar het nabijgelegen Schoolakkerplein.

Levenskunst Zuiderhout ziet uit naar een interessante middag. [l]