Cora met 'haar' Grote Kerk op de achtergrond. FOTO JOYCE VAN ZIJL
Cora met 'haar' Grote Kerk op de achtergrond. FOTO JOYCE VAN ZIJL Foto: Joyce van Zijl

'Breda mag trots zijn op haar historie'

BREDA - Ooit was Breda een zeer belangrijke stad. Keizers, koningen, allerlei edellieden bezochten de stad, er was groots vertoon van rijkdom. Want in de periode van 1403 tot 1568 woonden de Nassau's in het Kasteel van Breda, waar nu de KMA gevestigd is. Daarmee staat onze stad aan de wieg van het Koningshuis.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Tijdens de Nassaudag wordt geprobeerd die sfeer opnieuw tot leven te brengen. Met prachtige kostuums, Middeleeuwse gilden, ambachten en allerlei vermaak. Een van de mensen die zich al maanden op deze dag verheugt is Cora van Beek.

Historie

Cora is geboren en getogen rond de Grote Kerk en woont al jaren op het Begijnhof. "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en ben dan ook heel lang vrijwilliger geweest bij de archeologische opgravingen rond de KMA. Tot mijn rug ging protesteren! Toen ben ik er over gaan schrijven." Cora heeft een grote fascinatie voor de Nassau's. " Dit was Breda's Gouden Eeuw. Allure, rijkdom, hoog bezoek, het was er allemaal. En dat bracht natuurlijk ook werk voor een grote groep ambachtslieden en kunstenaars. Dat speelde zich allemaal af in de straten rondom het Kasteel en de Grote Kerk. Ik vind het dan ook geweldig leuk om te zien hoe nu, in deze tijd, die straatjes weer gevuld worden met ambachtelijke winkeltjes. De Annastraat en Sint Janstraat zijn daardoor weer heel aantrekkelijk geworden. Ik zou graag in die tijd geleefd hebben, al realiseer ik me goed dat dat voor de gewone man vast een stuk minder leuk was. En voor vrouwen nog minder, die hadden geen moer te vertellen in die tijd. En dat past weer een stuk minder bij mij!"

Nassaudag

"Ik werk dan ook al vanaf de eerste editie mee aan de Nassaudag, ik verheug me er op om al die pracht en praal weer te zien. Het Kasteel wordt dan weer de plaats waar ridders te paard de strijd met elkaar aan gaan, er is een valkenjacht, muziek, boogschieten, er is zoveel leuks te doen voor het hele gezin. Ik vind het ook belangrijk dat mensen op deze manier toch een stukje geschiedenis van onze stad meekrijgen, daar mag Breda best wat trotser op zijn!" [l]

Cora van Beek schreef eerder het boek 'In dienst van de Nassaus', over de Nassau's en alle ambachtslieden en kunstenaars die door hen werden aangetrokken om het Kasteel en de Kerk te verfraaien. Dat boek is tijdens de Nassaudag voor een gereduceerde prijs te koop in de Grote Kerk. Daar wordt de dag ingeleid door het met de hand luiden van de Nassauklok. Cora is één van de twee vrouwen in het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB), dat uit zo'n twintig vrijwilligers bestaat. De Nassaudag is gratis toegankelijk. Meer informatie via www.bredanassaustad.nl/nassaudag-2018