Beleving tijdens het Avondje NAC. STILL DOCUMENTAIRE AVONDJE NAC
Beleving tijdens het Avondje NAC. STILL DOCUMENTAIRE AVONDJE NAC Foto: still documentaire Avondje NAC

Avondje NAC gevangen in een documentaire

BREDA - Michiel van de Zandt, creative director bij Creative Film Production, presenteerde afgelopen week een 55 minuten durende documentaire 'Avondje NAC', gebaseerd op het gelijknamige boek van de Bredase auteur, sportjournalist en NAC-supporter Sjoerd Mossou. De documentaire gunt de kijker een blik op het ontstaan, de ontwikkeling en de beleving van het NAC-clubgevoel rondom en bij avondwedstrijden.

DOOR HENK KETELAAR

De kijker kan slechts concluderen dat NAC een supportersschare heeft die in voor- en tegenspoed achter de club blijft staan. Door de gezamenlijke beleving van het Avondje NAC wordt de onderlinge band tussen supporters en spelers - mede door het kunstlicht - extra versterkt. In de voetbalwereld staat bij thuiswedstrijden de NAC-aanhang bekend als een gevreesde twaalfde man, zeker bij avondwedstrijden.

Hoogmis

Sjoerd keek mee en hielp regisseuse Ariënne Dozeman met het schrijven van het script. Dat NAC volgens hem meer is dan 'een club van lang leve de lol en het bier' wordt wellicht daarom ook in de documentaire goed tot uiting gebracht.

Glorie en prijzen winnen is mooi, maar voor supporters is het vooral een sociaal gebeuren of, zoals een supporter het in de documentaire zegt: "Zaterdagavond is onze hoogmis. Lekker biertje erbij en dan ook nog eens drie punten."

'Zaterdagavond is onze hoogmis'

Plezier, bier en lol zijn de hoofdingrediënten van het Avondje NAC, waarbij het strijdend ten ondergaan zeker wordt gewaardeerd.

Magische sfeer

De magie van het Avondje NAC vindt zijn oorsprong in de Beatrixstraat. De lichtmastinstallatie uit Frankrijk werd in december 1975 voor het eerst gebruikt bij de avondwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf.

'Het stonk er naar voetbal'

De sfeer en de gezelligheid die het kunstlicht opriep deed het toenmalige bestuur besluiten om de competitiewedstrijden op een zaterdagavond te laten vallen.

De bekende sportjournalist Kees Jansma laat in dat verband weten: "Het was een stadion midden in de wijk met een echte voetbalsfeer van het begin tot het einde. Eentje die je ook wel aantreft in Engeland. Het stonk er naar voetbal."

Dip

Midden jaren '80 kwam de klad erin bij NAC. Uit protest ketenden twee supporters zich vast aan de doelpaal. "Om het beleid aan de kaak stellen," laten ze in de documentaire weten. Onder aanvoering van de NAC-coryfeeën Ton Lokhoff en Pierre van Hooijdonk vond NAC de weg omhoog terug. Euforische beelden laten zien dat ook de supporters er weer in geloofden.

Springend, dansend en zingend wordt de promotie van NAC naar de eredivisie in 1993 gevierd.

Sfeer toen en nu

Dat gevoel en die sfeer heeft NAC in de loop van de tijd weten over te brengen naar het Rat Verlegh stadion. De gemaakte beelden van de laatste wedstrijd tussen NAC-Feyenoord spreken in dat opzicht boekdelen. NAC won met 2 -1, alle ingrediënten voor een Avondje NAC, ook die van voor de en na de wedstrijd, zijn in meeslepende beelden gevangen.[l]

Documentaire

De documentaire Avondje NAC geeft de geboorte, de sfeer, de ontwikkeling en de gebeurtenissen tijdens,voor en na een avondwedstrijd van NAC op een treffende wijze weer. De documentaire is gemaakt in opdracht van televisiezender FOX-Sports. Afgelopen week ging de film in première.