Nieuw college VVD, D66 en PvdA presenteert akkoord

BREDA - Coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA hebben dinsdagavond het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. De coalitiepartners maakten ook de taakverdeling onder de zes wethouders duidelijk.

DOOR WIJNAND NIJS

Marianne de Bie (D66) houdt cultuurbeleid, werk verschuift naar Boaz Adank (VVD) en nieuwkomer Daan Quaars (VVD) krijgt de evenementen uit de portefeuille van Adank. Politiek nieuwkomer Greetje Bos (VVD) gaat zich toeleggen op een ‘schone, hele en veilige stad’. Bos neemt de voor terugkerende discussie zorgende portefeuille parkeren over van Adank, net als het beheer van de openbare ruimte. Buurtpreventie en sociale veiligheid zaten voorheen bij SP-er Van Lunteren. Bos neemt financiën over van Paul de Beer, net als duurzaamheid.

Boaz Adank (VVD) krijgt naast werk ook regio en public affairs (eerder bij Arbouw). Hij houdt bereikbaarheid en economische zaken. Bedrijfsvoering completeert zijn pakket. VVD’er Daan Quaars gaat bouwen en wonen combineren met evenementen, digitalisering, afvalbeleid en sport, dat hij overneemt van Paul de Beer (D66). Die houdt groen en water (klimaatadaptatie) en gemeentelijke accommodaties. Nieuw voor hem is onder meer ruimtelijke ordening, waaronder gebiedsontwikkeling en het doortrekken van de Nieuwe Mark. Miriam Haagh (PvdA) houdt gezondheid, Wmo, toegankelijke stad, laaggeletterdheid en het mbo en hbo. Verder gaat ze zich richten op ouderen, vrijwilligerswerk en de sociale wijkaanpak. [l]