Het Begijnhof.
Het Begijnhof.

Sacramentsprocessie op het Begijnhof

BREDA - Op donderdag 31 mei 2018 (Sacramentsdag) wordt op het Begijnhof de jaarlijkse Sacramentsprocessie gehouden. Voorafgaand aan de processie is om 20.00 uur een plechtige Mis in de Catharinakerk. De zang wordt verzorgd door de Kathedrale Cantorij onder leiding van Jan Schuurmans.

In 2014 werd op verschillende plaatsen in de Lage Landen het jubileum ‘750 jaar Sacramentsdag’ gevierd. De ontstaansgeschiedenis van dit feest voert terug naar de dertiende-eeuwse ‘mystieke vrouwenbeweging’ in het bisdom Luik. De visionaire Juliana van Luik introduceerde het nieuwe feest waarvoor zij zelf de teksten voor de gebeden en gezangen (het officie) liet samenstellen. Het officie kreeg de naam ‘Animarum cibus’ (Zielenspijs). In 1264 plaatste paus Urbanus IV het nieuwe feest op de universele kerkelijke kalender en gaf Thomas van Aquino de opdracht om een nieuw officie samen te stellen dat tot op de huidige dag jaarlijks in de universele Kerk wordt gebruikt. Hierdoor raakte het officie van Juliana eeuwenlang in de vergetelheid. Amerikaanse wetenschappers ontdekten recent dat de teksten van het officie van deze beroemde theoloog voor een belangrijk deel zijn afgeleid van het werk van Juliana. Het Gilde van het heilig Sacrament van Niervaert organiseerde in het kader van dit jubileum op zondag 24 augustus 2014 een wetenschappelijk symposium in de Catharinakerk van het Bredase Begijnhof.
In de tijd waarin de visionaire Juliana van Luik leefde begon in West-Europa, met de Zuidelijke Nederlanden als concentratiegebied, een tot dan toe ongekende bloei van het geestelijk leven waarvan vooral vrouwen de draagsters waren. Veel vrouwen kozen voor het kloosterleven of het leven als begijn. In Vlaanderen en Brabant, voor deze tijd zeer verstedelijkte regio’s en bovendien welvarend, vonden tal van stichtingen plaats waaruit begijnengemeenschappen voortkwamen. Deze vrouwen vormden een milieu waarin eucharistische vroomheid een bijzondere plaats innam. Zij wilden Christus volgen zoals ook de vrouwen die in de Bijbel worden genoemd dat hadden gedaan en zagen Zijn gelaat in hun medemens, met name in de zieken. In deze historische en religieuze context ontstond omstreeks 1240 ook in Breda een begijnengemeenschap.[l]

Afbeelding