Concert Cantabile in Teteringen

TETERINGEN - In de Willibrorduskerk gaat op zondag 3 juni 17.00 uur het concert ‘Soul’ van start. Gemengd koor Cantabile o.l.v. Ad van Unen brengt vier bijzondere werken van 20e-eeuwse componisten ten gehore en werkt samen met Strijkorkest de Camera o.l.v. Tijmen Wehlburg (aangevuld met piano, harp, slagwerk en 3 hoorns), het Stedelijk Jeugdkoor Breda (o.l.v. Lucie Hillen) en de solisten zijn sopraan Elise van Es en bariton Noël Casteleyn.

De verschillende bezettingen en sferen van de uitgevoerde werken maken het programma heel afwisselend. Het is een jubileumconcert: Ad van Unen dirigeert het koor nu 20 jaar en laat ook nu zien en horen dat hij steeds op zoek is naar bijzonder repertoire. Hij heeft het concert de titel SOUL gegeven, waarmee hij de lezer van de affiches in eerste instantie op het verkeerde been lijkt te zetten door de associatie met het gelijknamige muziekgenre uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.
Toch is er wel een knipoog naar deze ‘zwarte’ muziek, door de drie Negro Spirituals in de bewerking van Michael Tippett, een Brits componist (1905-1998), wiens vader vrijdenker en wiens moeder overtuigd pacifist was. Voor zijn oratorium A Child Of Our Time, een aanklacht tegen o.a. oorlogsgeweld, wilde hij volgens traditie koralen schrijven, ter reflectie, maar in plaats van kerkgezang heeft hij een aantal negro spirituals erin opgenomen, zoals Go Down Moses en Deep River. Een goede zet, want dit oratorium is heel populair. De a capella gezongen spirituals klinken verstild, net als het vijf minuten durende stuk “Stimmen der Natur” van de Duits-Russische componist Alfred Schnittke (1934-1998).
De andere twee werken zijn het titelstuk Dark night of the soul” van Ola Gjeilo en het al eerder door Cantabile uitgevoerde “Mirror of Perfection” van Richard Blackford.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV, de Vrije Boekhandel en Van Kemenade & Hollaers en via de website www.cantabilebreda.nl[l]