Korte berichten

TETERINGEN
Disco Uniek:
Op zaterdag 16 juni organiseert Wilco Timmermans in samenwerking met dagbesteding Team Uniek en dorpshuis 't Web Disco Uniek. Dit is een feest voor en door mensen met een beperking met onder andere muziek spelletjes en karaoke, in 'T Web Teteringen. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Eindtijd: uiterlijk 22.00 uur. Entree is gratis.

BREDA
Bingo: Doskonale houdt op donderdag 14 juni een bingo in Ontmoetingscentrum De Vlieren, Mgr. Nolensplein, aanvang 20.00 uur.
Verzamelbeurs: Postzegelvereniging Breda houdt op zaterdag 16 juni een verzamelruilbeurs in de Blaker, Graaf Hendrik lll plein 168. Open van 13.00 tot 16.00 uur. Parkeren gratis. Info: www.pvbreda.nl.
Muziekcafé Varia deel 4: The Queen of Clubs verzorgt wederom een Muziekcafé met deze keer gevarieerde optredens van divers talent! Meer info: info@thequeenofclubs.nl, 06 20078068. Vrijdag 15 juni van 15.00-17.30 uur in Het Rondeel, Kloosterlaan 14.
Fietsgilde: 15 juni, Bergsche Vestingroute, start 10.00 uur Intratuin. Informatie: www.gildebaronie.nl/fietsgidsen.
Minicollege 'Nederland begint bij Breda': Willem van Oranje is opgestaan uit zijn graf en vertelt in 30 minuten op hoofdlijnen over de belangrijke rol die Breda heeft gespeeld bij het ontstaan van het onafhankelijke land Nederland. Voor locaties en tijdstippen zie: www.staddesvaderlands.nl/minicollege.
Bingo: Op woensdag 20 juni is er weer een grote bingo met mooie prijzen in de Westerwiek, Argusvlinder 298. Er worden 8 rondes gedraaid. Ontmoetingsplein gaat om 13.30 uur open, aanvang bingo 14.00 uur. Na afloop kunt u friet met een snack blijven eten of meenemen. De bingo is voor iedereen toegankelijk. Voor inlichtingen 076-5318700.
Zomeravondzang: Dinsdag 19 juni, 19.30-21.00 uur in de Johanneskerk, Dreef 5. Samen zingen en luisteren naar de landelijk bekende Martin Mans aan het orgel van de Johanneskerk. Met medewerking van ds. Saskia van Meggelen. Er worden liederen gezongen uit o.a. het Nieuwe Liedboek, de Evangelische Liedbundel, Huub Oosterhuis en Johan de Heer. Toegang gratis.
Sanaga: Nu in onze etalage mooie porseleinen poppen. Of op zoek naar dames- kinder- of herenkleding, een goed leesboek, cd's, dvd's, lp's, klein serviesgoed, handige gebruiksartikelen of leuke snuisterijen? Kom eens kringlopen in de knusse winkel aan het Erasmusplein 12 in Breda. Geopend van 10.00-16.00 uur op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. De opbrengsten zijn bestemd voor de oprichting van een kliniek in de binnenlanden van Benin (West-Afrika). www.kringloopsanaga.nl
Spellenavond: Zin in een spelletje? Goed weer om nu binnen te vertoeven. Schuif aan en speel een potje mee. Vrijdagavond 15 juni organiseren we onze maandelijkse spellenavond. Aanvang 20.00 uur. Onze kast staat vol met spellen om uit te proberen. We hebben de populaire spellen, maar er is ook volop gelegenheid iets nieuws uit te proberen. Maar je kunt ook je eigen favoriete bordspel meenemen. Gezellig rond de tafel met drankje erbij. Toegang gratis.
Vogelbeurs Bredase Vogelvrienden: Elke derde zondag van de maand is er een vogelbeurs in De Toss, Valkenierslaan 285a. Zo ook zondag 17 juni van 9.00-11.30 uur kunt u komen kennismaken met de mooie hobby van het houden van prachtige vogels. Er zijn leden en liefhebbers aanwezig, die u alles kunt vragen over deze boeiende hobby. Veel verschillende kleurrijke vogels zijn er te zien en te koop, o.a. Kanaries, Postuurkanaries, Tropische vogels, Europese cultuurvogels, Parkieten enz.
IVN natuurwandeling: Zondag 17 juni kuieren de natuurgidsen van IVN Mark en Donge door de Oranjepolder én door hun eigen domein de Natuurtuin, met speciaal oog voor alles wat in dit gebied groeit en bloeit. Vertrek 14.00 uur, vanaf Domeinweg 9, 4908 BK Oosterhout. www.ivn-markendonge.nl
Longpunt: Longpunt Breda en omgeving is een maandelijkse ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun mantelzorgers. De volgende bijeenkomst is op woensdag 20 juni. Het thema is: Wat kan het Longfonds voor mij betekenen, verzorgt door medewerker van het Longfonds. De bijeenkomst vindt plaats in Zorgcentrum De Wijngaerd, Cyclaamstraat 2a, 4921 JC Made. De zaal is open vanaf 13.45 uur. Deelname gratis, U hoeft geen lid te zijn van het Longfonds om hier bij aanwezig te kunnen zijn. Er is voldoende ruimte voor uw eigen inbreng. Wij verzoeken u om geen geurtjes te gebruiken. Meer informatie: breda@longpunt.longfonds.nl of tel. (06) 51664611 of www.facebook.com/longpuntbreda, www.westbrabant.longfonds.nl.
Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 14 juni: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Vrijdag 15 juni: Torenbeklimming en Meet & Greet met de beiaardier 11.30u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 16 juni: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. www.gildebaronie.nl/stadsgidsen.
Spirituele avond: Spirituele avond met het thema Magnetiseren door Petra Busio en Frans Lander op vrijdag 15 juni in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128, van 20.00-22.00 uur. Spirituele Avond (Spiritueel Café Breda) met een thema is een laagdrempelige informatieve bijeenkomst over Spiritualiteit, Bewustzijn en Healing. Petra Busio en Frans Lander zijn de gastsprekers en ze vertellen over hun jarenlange ervaringen met het Magnetiseren. Er wordt ook een demonstratie gegeven en een groepshealing! Meer informatie: Annie Fens, tel. 076-8871933 of 06-53776005, of info@anniefens.nl.
Stamboomcafé + lezing 'In Brabant staat een huis': Dit keer staat de middag in het teken van huizenonderzoek. Mark Buijs, secretaris van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van Gemeente Breda, weet veel van 'huizen' en bovendien, als oud-medewerker kent hij de weg goed in het stadsarchief. In zijn lezing 'In Brabant staat een huis' geeft hij een introductie op huizenonderzoek waarbij hij bronnen zoals het kadaster en bouw- en hinderwetvergunningen toelicht. Een leuke speurtocht waarin je je voorouders - misschien wel letterlijk - thuisbrengt! Inloop om 13.30u, aanvang 14.00u. Toegang gratis, aanmelden is niet nodig. Locatie: Stadsarchief Breda, Parade 10.
Leerlingenconcert inn woonzorgcentrum: Zondag 17 juni om 15.00 vindt er een leerlingenconcert plaats op woonzorgcentrum De IJpelaar. In overleg met de afdeling activiteiten van De IJpelaar heeft Muziekles Breda een concert georganiseerd, wat geheel wordt uitgevoerd door leerlingen op verschillende instrumenten. Het concert is gratis en openbaar. De leerlingen zullen een aantal stukken samen uitvoeren. Daarnaast kunt u luisteren naar de leerlingen: Carlijn en Fleur op blokfluit, Caroline en Noor op dwarsfluit, Frédèrique, Giselle, Isabella en Tess op piano, Guus en Toni op saxofoon.
Vrijdenken en Humanisme: Werkgroep West-Brabant van het Humanistisch Verbond heeft op vrijdag 15 juni Bert Gasenbeek uitgenodigd om een voordracht te geven over "Vrijdenken en Humanisme in Nederland", veertig plekken van herinnering. In zijn voordracht loopt hij virtueel door zijn boek heen (met de gelijknamige titel) en staat stil bij de achtergronden van een groot aantal van zijn veertig bijdragen. Het Humanisme kent geen 'humanistische' kerk en geloof, bezit geen centraal heilig boek als de Bijbel, Koran of Thora en kent geen rituelen. Het kent wel een rijke traditie, die te omschrijven is als 'het streven in de cultuur naar geestelijke bevrijding'. Het Klooster Breda, Schorsmolenstraat 13, 4811 VN Breda, 20.00-22.00 uur.
Epilepsie Café: Op woensdag 13 juni is voor de derde keer een Epilepsie Café in Breda. De opzet is om ongedwongen en in een open sfeer met elkaar in gesprek te komen en ervaringen uit te wisselen over leven met epilepsie. Toegang gratis. Aanmelden hoeft niet, maar is wel fijn. Bij voorkeur per e-mail: zuidoost@epilepsievereniging.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer en aantal personen. Woensdag 13 juni van 19.30-21.30u (inloop vanaf 19.00u) in Scc de Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2. Meer informatie: Bep Lentink, tel. 0318-420351 of Theo Heisen, tel. 0162-457185.
Cultuurpodium: Zaterdag 16 juni vindt in Het Gele Huis (Haagsemarkt 35) het laatste Cultuurpodium van dit seizoen plaats, van 15.00 tot 16.00 uur. Kees van Meel en Deborah Jacobs openen het podium traditiegetrouw met muziek, poëzie en een pakkend verhaal. Verder komen in het literaire deel van de middag een romanschrijver en een dichter aan bod. Organisatie: Deborah Jacobs dbmuziek@gmail.com Kees van Meel kameel112@gmail.com Toegang gratis. Het volgende Cultuurpodium, na de zomerstop, is op zaterdag 15 september. [l]