Open dag in het kader van 100 jarig bestaan BAT

BREDA - De vereniging de Bredase Amateur Tuinder werd 100 jaar geleden opgericht met als doel inwoners van Breda in de gelegenheid te stellen een deel van hun dagelijks voedsel zelf te verbouwen.

De eerste statuten werden gepasseerd op 2 maart 1918. Daar zal vast nog wel iets aan vooraf gegaan zijn maar helaas waren de oprichters van de vereniging waarschijnlijk beter met de schop en de schoffel dan met de pen, want van de eerste jaren is zo goed als niets meer bekend.

Hoe en waar en met hoeveel leden de vereniging is gestart weten we niet meer. Maar na 100 jaar zijn er 11 complexen over de stad verspreid en zijn er ca. 650 leden die met meer of minder succes de meest uiteenlopende groenten en bloemen kweken.

Het huidige bestuur wil de inwoners van Breda de gelegenheid bieden met eigen ogen te zien wat er zich allemaal afspeelt op die vaak door een dichte haag omsloten complexen. Daarom vindt er op 23 juni as. een open dag plaats waarop iedere Bredanaar met eigen ogen kan zien wat er nou allemaal gebeurt in die tuintjes, die de rest van het jaar alleen voor leden toegankelijk zijn.

Fietstocht

Tussen 10.00 en 16.00 uur zullen de tuinders u met gepaste trots laten zien (en wellicht ook) laten proeven wat er zoal in hun tuintje groeit. U zult versteld staan van de veelheid aan producten die er worden geteeld.

Op de website van de vereniging (www.bredaseamateurtuinder.nl) vindt u een fietstocht die u via enkele van de vele mooie stukjes Breda langs de elf complexen voert.

Als u geïnteresseerd bent in alle ins en outs van het zelf kweken van groente of alleen maar nieuwsgierig bent u op 23 juni van harte welkom op elk van de 11 complexen.

Er zal ook informatie beschikbaar zijn over de mogelijkheid om lid te worden.

Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat dit niet op staande voet kan omdat bijna alle afdelingen "uitverkocht" zijn en een wachtlijst hanteren. [l]