De kunstenaars Jesse Huiskamp en Anja Radakovic
De kunstenaars Jesse Huiskamp en Anja Radakovic Foto links fotograaf Jesse Huiskamp. Foto rechts: fotograaf Pieter Kunnen

Anja Radakovic en Jesse Kamphuis verkozen tot Brabants Jong Talent

BREDA - Vijf jonge kunstenaars en een prachtig mooie kerk, omgebouwd tot expositieruimte. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe expositie "Brabants Jong Talent" in Kunst in het Kerkje te Velp NB. Iedere jonge kunstenaar heeft de laatste jaren al hard aan de weg getimmerd maar staan nog aan het begin van hun carrière.

Kunstenaar Anja Radakovic (1989) maakt replica beeldjes van metaal afval. Deze gevonden vormen maakt ze na in het materiaal giethars, zodat ze transparant en breekbaar worden. Daarnaast maakt ze ook installaties. Ze vindt de vrijheid te kunnen doen wat in haar opkomt belangrijker dan zich te houden aan één medium dat ze ooit gebruikte.

In haar werk gaat het haar vooral om associaties vanuit een intuïtieve kennis. Vervolgens abstraheert ze deze associaties in een vorm, een zin, een compositie, een installatie of in een project.

Voor kunstenaar Jesse Huiskamp (1994) is de wereld een complexe samenstelling van ervaringen. Met het gebruik van abstracte concepten trachten we de realiteit te beschrijven en te verklaren. De relatie tussen het abstracte en het concrete is een belangrijk en centraal punt in zijn werk.

"We merken dat bezoekers zich graag laten verbazen door kunst en openstaan voor andere inzichten", vertelt Irene Lay van de organisatie. "Het heeft iets spannends in zich, frisse energie, misschien kijken we nu wel naar het werk van talenten die zich de komende jaren sterk gaan ontwikkelen. Ook bijzonder aan deze expositie is dat de kunstenaars een korte presentatie geven over hun werk. De tijden voor de presentaties door de kunstenaars zijn te zijner tijd via www.brabantsjongtalent.nl. te lezen".

Onder de andere geselecteerde kunstenaars bevinden zich verschillende disciplines. Sarah van Rossem haar werk komt voort uit haar fascinatie voor de natuur, de nietigheid van de mens daarin fascineert haar. Anja Radakovic laat in verschillende mediums zien hoe en waarom vrijheid in de kunst voor haar zo belangrijk is. Jesse Huiskamp stelt in zijn werk de relatie tussen het abstracte en het concrete centraal. En Maarten Dillen toont zijn werken die voortkomen uit zijn zoektocht naar de balans tussen ontkenning en nieuwsgierigheid.

De expositie "Brabants Jong Talent" vindt plaats in de weekenden van 23 en 24 juni en opvolgend 30 juni en 1 juli van 11 tot 17 uur. Op 23 juni is de officiële opening om 15.00 uur. Deze expositie vloeit voort uit het project "Oog en oor voor jongeren".

Locatie: Kunst in het Kerkje, Pastoor Loefsweg 1, 5363 VE Velp (bij Grave). Gratis toegang.

Voor informatie over de kunstenaars kun je terecht op: www.brabantsjongtalent.nl. [l]