Grote Kerk als kostbaar monument

BREDA - Op 25 juni om 20.00 uur nodigt de Stadssociëteit de Gouden Cirkel iedereen uit in de Grote Kerk voor een lezing en rondleiding. De toegang is gratis en vanaf 19.30 uur is de kek geopend.

De Grote kerk is een van het belangrijkste en opvallendste erfgoed van de stad. Het is een zeer kostbaar monument en wel bekeken vanuit 3 invalshoeken : geschiedkundig, bouwkundig, en qua onderhoud. Gilde-gids Jan Korebrits vertelt over de bouwgeschiedenis en ontwikkeling van de kerk, gaat in op bijzondere architectonische details en weegt het belang van de kerk voor de Bredase gemeenschap door de eeuwen heen. Restauratievoorzitter Ad Lodewijk laat zien dat restauratie en onderhoud van alle tijden is, welke uitdagingen en kennis dat met zich meebrengt en hoe de stichting Grote Kerk daar vandaag de dag mee omgaat. Directeur Willem van der Vis geeft inzicht in de financiële consequenties van behoud van dit kostbare erfgoed en welke betekenis dit heeft voor de toekomst.

Gidsen
Na de pauze leiden 5 Gidsen van het Gilde de Baronie de gasten door het gebouw waarbij vooral op detailniveau naar de architectuur wordt gekeken.
Jan Korebrits (1946), geboren en getogen in Breda, is vanaf 2008 rondleider in de Grote Kerk, vanuit het Gilde De Baronie. Naast het verzorgen van kerkrondleidingen geeft Jan lezingen over De Bredase Koorbanken, De Bredase Nassaus, De Grote Kerk en De Bredase Grote Toren. Met Kamerkoor Cantecleer organiseerde hij o.a. Muzikale Rondleidingen door de Grote Kerk.Enkele jaren geleden ontdekte hij de nog onbeschreven afbeelding van De Groene Manin de koorbanken.
Ad Lodewijk (1948),geboren en getogen in Breda bekleedde directiefuncties in bouwondernemingen. Is vanaf 2013 voorzitter van de restauratie commissie Grote Kerk Breda. Inhoudelijk heeft de restauratie commissie de taak de kerk in stand te houden. Ook het restaureren – vervangen van stenen en ornamenten behoort tot de taak van de restauratie commissie. Vanaf 2016 is er begonnen met het grootschalig onderhoud aan de buitenzijde vanaf het zuidtransept richting de toren. Restauratiewerken zijn onlangs uitgevoerd aan de lage kooromgang (3 van de 22 geveldelen).
Willem van der Vis (1957), eilander (Texel) maar sinds 1980 (met tussenpozen) in Breda, waarvan de laatste 23 jaar als directeur van de Stichting Grote Kerk. Daarnaast voorzitter van de stichting Breda Nassaustad, secretaris Unie van Oranjesteden en Commissaris bij Stadsherstel Breda. [l]