[chapeau] Presentatie zaterdag 23 juni

Dichtbundel Rob van Uden vertelt over Bijbelse tijd

BREDA- De nieuwe dichtbundel van Rob van Uden David vertelt over de bijbelse tijd en verklaart vanuit deze oerverhalen de werkelijkheid van deze wereld. Het scheppend werk van de dichter en de foto's van de Palestijnse gebieden brengen heden en verleden samen zonder de last van Hamas.

DOOR RINIE MAAS

Vanwege de titel is David, Koning David wegbereider. Koning David was een rechtvaardige koning. Hij was dichter en muzikant en een vervaard krijger. Vele psalmen zijn aan hem gewijd. Voor gelovigen en niet gelovigen is de bundel van waarde nu Palestina opnieuw decor is van een enorme (Geo) politieke belangenstrijd, een strijd waaronder de volkeren van Israël en Palestina lijden en waar gesnakt wordt naar vrede onder de gewone bevolking. Oorlogen die men ook vindt bij Koning David, zijn opvolgers en voorgangers. En wij leven in een wereld waarin geweld de harten teistert.

Strijd
Over de strijd tussen de herdersjongen David en de reus Goliath heeft menigeen op school met genoegen geluisterd. Er is ook de relatie David en koning Saul, die hem als opvolger aanwijst. Jezus draagt mede de titel 'zoon van David'' en dat heeft meerdere redenen. In de profetieën wordt hij zo geduid omdat de beloofde Messias een afstammeling van koning David zou zijn. Voor zijn voedster (stief) vader, Jozef en zijn moeder Maria geldt dat zij beiden een verre afstammeling zouden zijn van Koning David waardoor in vervulling gaat wat lang voor zijn geboorte door velen al is voorspeld.

Fuik
Wij hoeven geen exegeet te zijn om vast te stellen dat de dichter uit een heldere bron heeft geput om poëtisch een parallelle wereld van verlangen, geweld, liefde en haat, trouw en intrige te schetsen. Waarschijnlijker is dat het hier allemaal nìet over gaat en dat de dichter ons in een fuik lokt om ons aan het eind daarvan te verrassen met zijn eigen epische lyriek, zoals die in de bundel 'sleet' hiervoor, in een romantisch vervoerde stijl indruk maakte voor zijn lezers. Rob van Uden heeft zijn gedichtenbundel opgedragen aan Daoud Nasser, een christelijke Palestijn, die in de nabijheid van Betlehem een boerenbedrijf met wijngaard heeft en de resterende tijd besteed aan het vredeproject "Tent of Nations" waarvan hij de oprichter is. Omdat de betrokkene vanzelfsprekend hierbij niet aanwezig kan zijn neemt ds. Henri Veldhuis, namens dit vredesproject "Tent of Nations' de bundel in ontvangst. De presentatie is bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers. Aanvang: 17.00 uur. [l]