Alle kinderen van 6 tot 11 jaar doen enthousiast mee met de diverse educatieve muziekprojecten van muziekvereniging Vondel.
Alle kinderen van 6 tot 11 jaar doen enthousiast mee met de diverse educatieve muziekprojecten van muziekvereniging Vondel. Caroline Luiken

Bijzonder muziekproject voor kinderen

BREDA - Gelukkige kinderen, dat wil natuurlijk iedere ouder. Daarnaast streven we erna dat onze kinderen naast gelukkig, zich ook nog eens ontwikkelen tot sociale en krachtige persoonlijkheden die met zelfvertrouwen de wereld tegemoet treden. “Wat zal muziek te maken hebben met deze ontwikkeling”, zal je jezelf direct afvragen na het lezen van deze kop? Nou…. Een hele hoop!

Naast dat je als kind praktisch gezien een instrument leert bespelen, leer je ook samenspelen. Hierbij moet je rekening houden met anderen en goed opletten op wat de dirigent aangeeft en je acties daarop aanpassen. Het is dus een sociale activiteit, zowel het spelen in een harmonie, als het deelnemen aan verenigingsactiviteiten (zoals muziek maken in de Efteling, wie wil dat nou niet?!). Dit levert natuurlijk net als bij een sportclub ook weer extra vriendjes/vriendinnetjes op.

Muziekdag
Voor de groepen 3 was een hele muziekdag georganiseerd met als eerste onderdeel: "het Mysterie van het Verdwenen Geluid" dit is een voorstelling voor de groepen 3, die bestaat uit een combinatie van film, live muziek en interactie. De kinderen worden zelf hoofdrolspelers in het spannende verhaal dat zich zowel op het filmscherm als live in de zaal afspeelt. Ze musiceren mee, maken spelenderwijs kennis met de verschillende muziekinstrumenten en helpen mee om het goede geluid terug te brengen bij het goede instrument.
Zo maakt het kind op een eigentijdse manier kennis met muziek en de verschillende muziekinstrumenten en proeft het alvast aan zelf meewerken aan het maken van muziek!

Muziekproject
In het 2e jaar werden de groepen 5 toegevoegd met het muziekproject "blaasmuziek is cool" Een project waarbij de kinderen zelf blaasinstrumenten kunnen bespelen. Vervolgens konden de kinderen die hier belangstelling voor hadden 3 proeflessen aanvragen. Zo kun je als kind een instrument die je tof lijken uitproberen. Fijn dat het zo lekker laagdrempelig blijft zonder verplichting. Kinderen kunnen heerlijk uit proberen en ontdekken zo misschien wel verborgen talenten!
In het 3e jaar zou ook groep 7 een muziekproject krijgen. Voor hen is er een speciaal nieuw muziekproject "Boy blaast de Blues……ook voor girls" gemaakt. Na de introductielessen hadden de kinderen zelf een instrument uitgezocht. Op de gekozen instrumenten werden de beginselen van het bespelen aangeleerd en werd er direct gestart met het studeren van de blues noten van de muziekstukken Blues, R&B of Rock & Roll.
Aan het einde van het project namen de kinderen deel als "projectorkest", naast het begeleidende orkest van Muziekvereniging Vondel. Kinderen krijgen zo de kans om zelf al direct te ervaren hoe het nu is om in orkest te spelen. Wederom zien we weer veel gelukkige en trotse kinderen en ouders. Terecht, want muziek maken is zo leuk om te doen en zorgt voor onwijs veel zelfvertrouwen en plezier!

Doel
Het uiteindelijke doel is om de leerlingen, als klas en individueel, een muzikale succeservaring mee te geven aan het eind van het project. "Hiermee kunnen ze voor zichzelf bepalen of muziek voor hen een waardevolle hobby zou kunnen zijn, maar sowieso is het een leerzame en leuke ervaring", aldus Matthijs van Ganzewinkel, dirigent van muziekvereniging Vondel. Kinderen zijn trots op zichzelf na de muzikale uitvoeringen en dit zorgt voor zelfvertrouwen en draagt bij aan gelukkige kinderen met stralende snoetjes! [l]