Het jongste lid Richard Meijvis bij zijn mooi onderhouden tuin. FOTO HENK KETELAAR
Het jongste lid Richard Meijvis bij zijn mooi onderhouden tuin. FOTO HENK KETELAAR Foto:

Bredase Amateur Tuinder 100 jaar

BREDA – De vereniging Bredase Amateur Tuinder (BAT) bestaat 100 jaar. Dat is afgelopen zaterdag op de elf aangesloten volkstuincomplexen met een open dag gevierd. Paul de Beer, wethouder stedelijke ontwikkeling, vastgoed en klimaat gaf op het volkstuinencomplex 'De Wisselaar' in Breda-Noord de aftrap.

DOOR HENK KETELAAR

“Waar honderd jaar geleden de eerste volkstuin van onze vereniging was blijft een raadsel. Als iemand ons dat kan vertellen, graag,” vertelt voorzitter Martin de Ridder. “Dat moet aan het einde van de Eerste Wereld Oorlog zijn geweest, want onze oprichtingsdatum is 2 maart 1918. Dat is het enige wat we uit die tijd weten. Nu hebben we over de stad verdeeld elf afdelingen ieder met zijn eigen tuincomplex. In totaal hebben we 653 leden.”

Wachtlijst

“Was het in het verleden een noodvoorziening om het karige dieet van in armoe levende fabrieksarbeider aan te vullen nu is het een lifestyle garden die steeds meer aan populariteit wint”, laat Pierre Engelen, secretaris van de vereniging, weten.

Wethouder De Beer is blij met de Bredase amateurtuinders. “Jullie concept heeft niet stilgestaan, zo worden de bestrijdingsmiddelen nu milieubewust toegepast,” complimenteerde hij hen. Zo als hij ook lovend was over de gemêleerde samenstelling van de vereniging. “Het is een bloeiende vereniging voor jong en oud, mannen en vrouwen vanuit verschillende achtergronden en nationaliteiten, dat maakt het zo leuk."

Dagmar Meinders woont na haar scheiding op een appartementje en tuiniert sinds een paar jaar. “Het is maar een sier-, annex kruidentuintje met een huisje erop. Toch ben ik er blij mee, temeer omdat ik hier mijn sociale contacten vind en heb,” laat ze tevreden weten. Louis Nila Alocas (87) van Spaanse afkomst is de oudste tuinder op het complex. “Na mijn pensionering ben ik eraan begonnen. Het bevalt mij hier met al die aardige mensen uitstekend." [l]