Boerderij Roosbergseweg 4 Bavel
Boerderij Roosbergseweg 4 Bavel uit archief Paulusmuseum

Boerderij in Bavel speelde rol in beruchte 18e eeuwse geschiedenis

ULVENHOUT - In onze rubriek Zoekplaatje hebben we deze week een foto van een boerderij aan de Roosbergseweg 4 in Bavel.

Rond 1760 was hier Adriaan van Campen werkzaam als knecht. Hij zou in 1787 terecht zou staan als roemruchte crimineel in het “proces van de eeuw” te Breda.

In 1746 werd hij geboren als bastaardzoon van de Baarlese schepen Peter van Campen en diens meid Jacomijna Willemse.

Vanaf 1770 trok hij een spoor van ellende langs Breda, Bavel, Ginneken, Ulvenhout, Oosterhout en Dongen

Hij stond daarom bekend als de "Schrik van de Baronie” en was berucht om zijn afpersingspraktijken . Wanneer hij geen geld kreeg stak hij bezittingen van zijn slachtoffers in brand. Ook op deze boerderij in Bavel heeft hij brand gesticht.

Zijn leven eindigde op het schavot op de Grote Markt van Breda voor het stadhuis. Het was het laatste vonnis dat op middeleeuwse wijze werd uitgevoerd. Allereerst werd zijn hand afgehakt, daarna werd hij geradbraakt en tot slot werd hij onthoofd. Zelfs voor die tijd een ongewoon zware straf, temeer omdat hij zelf niemand had gedood en alles had bekend. Omstanders waren verbijsterd door de wreedheid van de terechtstelling. Het zwaard waarmee hij werd geëxecuteerd is nog steeds in de collectie van het Stedelijk Museum Breda.

Er is veel onderzoek gedaan naar de handel en wandel van deze “Brabantse rover” In 2012 is een schitterend boek hierover verschenen, geschreven door 2 nazaten van hem, Karel van Campen en Frank van Gils.

Mocht U meer willen weten over deze gewelddadige geschiedenis uit onze streek dan kunt U altijd terecht in ons museum Paulus van Daesdonck.

Uw schriftelijke reacties zien wij graag tegemoet via info@paulusvandaesdonck.nl

Op onze website paulusvandaesdonck.nl vindt U een uitgebreid overzicht van deze rubriek Zoekplaatje met ook alle reacties van lezers. [l]