Poosplaatsen, waar landschap, gedichten en beelden samen komen.
Poosplaatsen, waar landschap, gedichten en beelden samen komen. Foto: Jan Willem van Leeuwen

Mijlpaal: Honderdste poosplaats

Ze wordt in zuiderse verten verliefd op lavendelvelden in fleurig violet. Pien Storm van Leeuwen vertelt in een nieuwe bundel over het wondere schouwspel van de natuur in de Baronie van Breda.

DOOR RINIE MAAS

Haar verdiensten voor de stad Breda mogen er zijn. De kei in het Wilhelminapark voorzag ze van een ontroerende tekst ter herinnering van de Bredase slachtoffers van de Holocaust. Het monument wordt door de stad gekoesterd. Ze schreef dichtregels op de door haar gerealiseerde Poosplaatsen.

En er was steeds meer vraag naar. Bij huize Mertersem in Princenhage kwam een Poosplaats met dichtregels geïnspireerd op Van Gogh. Het is een rustiek plekje geworden. Recentelijk is haar honderdste Poosplaats gerealiseerd in het Brabantse Esch in het haventje van de daaruit uitmondende Esche.

Ze vindt het een mijlpaal. “Ik heb er met wondjes op mijn handen aan gebeiteld totdat het helemaal goed was”. Niet vreemd dat Pien Storm van Leeuwen de Brabantse Bokaal kreeg.

Weggetje

En nu de bundel 'verlegen zwijgt de tijd' waarin de mooiste plekken in de Baronie van Breda met haar fraai vloeiende poëzie en daarbij naadloos passende foto’s van Jan Willem Storm van Leeuwen een onvergetelijk bezoek brengen aan liefhebber en lezer. Voor deze uitgave zijn Pien en Jan Willem op stap gegaan. Ze wandelen en passeren nog onontdekte plekken bij vennen en meren. Ze zien een opdoemend idyllisch bochtig zanderig boeren weggetje dat bos en weide van elkaar scheidt. De kracht van de bundel ontleent zich aan woord en beeld. Het is het verlegen samenkomen van zon en licht, zoals in het Mastbos wordt getoond, bedenkende dat dat licht en tijd verijlend een geheel zijn.

Vlonder

De foto’s van Jan Willem Storm van Leeuwen leveren in combinatie met Pien’s gevoel voor harmonie een magisch effect. En dan is er plots ook dat lichtvoetig toppertje à la Heinz Polzer, alias drs. P. getiteld vanonder ’t vlonder: ‘Ergens tussen twee planken van het/ keurig keer op keer kierend plankier/ schuilt samen met wat sprieten gras/een tuiltje zeldzaam kostbaar gewas’.

Wandelend

In een rijke variëteit wordt in de bundel de lof bezongen op de natuur van het Mastbos, Liesbos tot Oude Lei. Wandelend is Brabant een wonder. ‘Als de heide roze purper kleurt en vurig rood langs vale stammen strijkt’. (Mastbos). Pien Storm van Leeuwen ging met Jan Willem lopend langs de Turfvaart tot de lage Maten.

Harrie Nuijten, voorzitter van de Randstad De Baronie ontvangt het eerste exemplaar. Presentatie zaterdag 7 juli a.s. 17.00 uur bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers. [l]