Artist impressie Heksenwiel 2018
Artist impressie Heksenwiel 2018 Foto: Kokon architecten en stedenbouw

Boosheid en verbazing om vertrek Kastino Heksenwiel

BREDA - SP-raadslid Dirk Uijl heeft in een brief aan het college van B&W zijn zorgen geuit over de gang van zaken rondom winkelcentrum Heksenwiel in de Haagse Beemden. Er zou volgens Uijl weinig aan de toenemende leegstand gedaan worden.

DOOR GUUS ARNOUTS

Aanleiding voor de vragen is het vertrekt van kaas- en notenboer Kastino, die de 25e de deuren sloot. Daarmee verdween één van de ondernemers van het eerste uur. "En dat is zorgelijk", aldus het raadslid. In de brief vraagt hij het college om uitleg aan de raad over de plannen met en de toenemende leegstand van het winkelcentrum.

Het vertrek van kaas- en notenboer Kastino zorgde voor teleurgestelde reacties, is te zien op website BredaVandaag. Veel mensen, onder wie ook Uijl, twijfelen aan de toekomst en de intenties van de eigenaar, DELA Vastgoed. Die is echter positief gestemd en verwijst naar de 2,3 miljoen euro kostende verbouwing die gaande is. De eigenaar ziet voor Heksenwiel de functie van een winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen aangevuld met winkels uit de foodbranche. “Vanuit die gedachte paste daar Kastino ook prima in en we vinden het daarom erg spijtig dat de ondernemer heeft besloten Heksenwiel te verlaten”, laat de woordvoerder weten. “Ondanks gesprekken, zijn we er met deze ondernemer niet uitgekomen. Wij vinden het verder niet chique om de persoonlijke gesprekken met deze ondernemer via de media verder te analyseren of te vervolgen.”

Voor Marco Mourits die sinds 1994 met Kastino gevestigd is in de Heksenwiel, is het vertrek het gevolg van meerdere factoren. "Onder andere de hoge huurprijzen, collega's in de ziektewet en uiteindelijk maakte ik weken van zeventig uur per week. Dat houd je niet vol." Als ondernemer en oud-voorzitter van het winkelcentrum zag hij het aantal winkels echter wel in een rap tempo achteruit gaan. "Tot zes jaar geleden hadden we nog echt een volwaardig winkelcentrum, maar toen volgde er een grote leegloop."

Als je het Mourits vraagt zijn juist de kleine speciaalzaken belangrijk voor een winkelcentrum als Heksenwiel. "De band tussen lokale, kleine ondernemers en klanten is groot, bovendien verkopen zij vaak niet de standaard producten die ook in de supermarkt te koop zijn. Dat maakt het winkelen voor de klant leuker."
Zijn vertrek leverde opnieuw de nodige onrust op in het winkelcentrum. "Ik merk dat er onrust heerst, maar deze beslissing heb ik echt zelf gemaakt."[l]