De Eikstraat in Tuinzigt. FOTO WIJNAND NIJS
De Eikstraat in Tuinzigt. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

Tuinzigt: de nieuwe Belcrum?

BREDA - Landelijk gezien lagen de prijzen op de woningmarkt nog nooit zo hoog. Ook in Breda stijgen de huizenprijzen ieder kwartaal. Met name in de wijk Tuinzigt ontstaat er volgens kenners een toename in de populariteit van woningen. Tuinzigt: de nieuwe Belcrum?

DOOR GUUS ARNOUTS

Robbert Poell, kringvoorzitter Breda bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet een toenemende belangstelling voor de wijk. Dit heeft volgens hem voornamelijk te maken met de jaren ‘30 woningen, die tegenwoordig in trek zijn. “Kopers zoeken bewust deze huizen op, waardoor de prijzen stijgen. Dat begon in het Ginneken, maar nadat daar zo’n beetje alle betaalbare woningen uitverkocht waren trokken de kopers verder.”

Oplopende prijzen
Vijf of zes jaar geleden werden de jaren dertig woningen in de Belcrum ontdekt door de kopers die in het Ginneken geen betaalbare woning meer konden vinden, geeft Poell aan. “In combinatie met het station en een ontluikend nieuw deel van de stad, stegen daar de huizenprijzen ook in mum van tijd. Gemiddeld lag de huizenprijs in de Belcrum rond de 180.000 euro, momenteel betaal je daar 350.000 misschien zelfs 450.000 euro voor een huis. Voor een bepaalde doelgroep zoals starters is die prijs al te hoog.”

Reactie
“Dus wat gebeurt er? Er wordt weer verder gezocht en dan belanden veel huizenzoekers in Tuinzigt, waar ook een groot aanbod in stijlvolle jaren dertig woningen is. Samen met de andere vooroorlogse en arbeiderswoningen zijn de prijzen in Tuinzigt een stuk lager”, aldus Poell. Met name in de Acaciastraat en Populierstraat vinden de vooroorlogse jaren dertig woningen gretig aftrek. Het gevolg: “De prijzen in Tuinzigt zijn ontzettend gestegen.” Uit cijfers blijkt dat huizen in de wijk het laatste jaar ook meermalen voor boven de vraagprijs weggaan.

Aangezicht van een wijk
Tuinzigt, de wijk met een heel eigen karakter, krijgt op die manier een toestroom van starters. “Zo ontstaat er een bepaalde tweedeling tussen deze ‘nieuwe bewoners’ en de bewoners die gewoon lekker de voordeur open hebben staan en in de voortuin aan straat zitten.” Zou zo’n ontwikkeling invloed hebben op dat karakter? Poell: “Ik weet niet of dat daardoor verandert. De wijk is sowieso erg divers qua inwoners maar ook qua woningen. Er zijn appartementencomplexen, arbeiderswoningen, vrijstaande woningen en de vooroorlogse woningen dus. Het is lastig te zeggen wat dat betekent voor de toekomst, maar die huizenprijzen blijven in dit deel van de stad stijgen.” [l]

Geschiedenis Tuinzigt

Tuinzigt is genoemd naar de boerenhoeve genaamd ‘Tuinzicht’. Dit buitenhuis stond aan een straatje dat uitkwam op de Kolfbaan. Na de oorlog noemde men dit het Tuinzichtstraatje, in de volksmond destijds 'het laantje van boer Staaltjes’.

De wijk groeide de afgelopen eeuw beetje bij beetje, zoals in 1920 met het plan Schaap. Dit omvatte de straten Plataan-, lep-, Wilg- en Olmstraat. De St. Josephbuurt werd gerealiseerd: Dijkplein, Hazelaarstraat en Lindestraat-Lindeplein en in 1930 de Lunetstraat. In 1935 werden de eerste particuliere woningen gebouwd in de Magnolia-, Eik-, Beuk-, Populier-, Acacia- en Larikstraat. Veel van deze huizen waren beleggingen van grote ondernemers in die tijd.

In 1948 werd de wijk uitgebreid met nieuwbouw in de Pijnboom-, Meidoorn-, Ahorn- en Palmstraat en een gedeelte aangesloten op de Plataan- en Olmstraat. Ook kwamen er twee scholen en een R.K. kerk. Na 1963 groeide de wijk tussen de Tuinzigtlaan, de Larik- en Palmstraat en de Emerweg. Na 1963 kwam er een bouwverbod van 30 jaar. (bron: website Tuinzigt/Westerpark)

Cijfers

Tuinzigt kent momenteel 4330 huishoudens. 2320 daarvan zijn eenpersoons huishoudens. (cijfers Bredata)