De kampioenen: V.l.n.r. Indy Janssen, Iris Samola, Yannick Wigny, Daan Verbaten, Dion Hoegen en Pham Trinh FOTO CASPER HOEGEN
De kampioenen: V.l.n.r. Indy Janssen, Iris Samola, Yannick Wigny, Daan Verbaten, Dion Hoegen en Pham Trinh FOTO CASPER HOEGEN FOTO CASPER HOEGEN

Bredase Badmintonschool leidt talentjes op

BREDA – Vlak voor de zomervakantie kroonde het badmintonteam van de Regionale Badminton Bond (RBB) zich tot Nederlands Kampioen U13. Het uit drie jongens en drie meiden bestaande team is er zelf niet zo van onder de indruk. Toch is het een unieke prestatie waarop de verenigingen van deze talentjes bijzonder trots zijn.

DOOR HENK KETELAAR

Zes gezinnen uit West-Brabant gingen de zomervakantie in met een jeugdig Nederlands badmintonkampioen in hun midden. Drie trotse badmintonverenigingen uit West-Brabant bewezen met deze kampioenen zichzelf en daarmee ook de zeventien andere badmintonverenigingen dat zij hun talentjes op een hoger niveau kunnen tillen. Zij zijn aangesloten bij de Regionale Badmintonbond Breda (RBB) die het Jeugdtrainingscentrum en Badmintonschool Breda (RTC-Breda) in beheer heeft. In dit door Badminton Nederland erkend instituut worden badmintontalentjes tussen 8 en 13 jaar twee keer per week in het Bredase Racketcentrum ontvangen voor aanvullende trainingen.

Andermaal

Twee jaar geleden hadden zij als U11-team in bijna dezelfde samenstelling ook al het Nederlands kampioenschap binnengehaald. Gesteund door vele supporters werden: Iris Samola (11), Pham Trinh (12), Indy Janssen (12), Dion Hoegen (11), Daan Verbaten (11) en Yannick Wigny (12) in de Hanzehal van Zutphen Nederlands kampioen U13. Rob van Leeuwen, trainer van RTC-Breda en Mirjam Hilhorst trainer van BC Woodpecker hadden de eer en het genoegen hen te mogen coachen. “Ze zijn ongeslagen Nederlands kampioen geworden, een geweldige prestatie na een geweldig seizoen,” vertelt Rob, trots op zijn pupillen.

Gepassioneerd

Vier van de zes spelers zijn in het Racketcentrum om hun verhaal te vertellen. Daan en Yannick ontbreken, zij zijn met hun ouders op vakantie, respectievelijk in Kroatië en in Canada. Als videobellers zijn ze er toch bij. Eén ding is duidelijk, alle zes zijn gepassioneerd van de badmintonsport. Bescheiden als ze zijn, hebben ze de school niet laten weten dat ze als teamlid Nederlands kampioen zijn. “Dat zullen we zeker nog doen als straks de school weer begint,” laten ze weten. Met uitzondering van Iris zijn ze allemaal op aanraden van een familielid gaan badmintonnen. Zij werd door vriendin en medespeelster Indy enthousiast gemaakt.

Topsport

Op de vraag of ze deze olympische badmintonsport ook straks zullen blijven doen, wordt volmondig ja gezegd. “We vinden het een leuke sport,” vullen ze aan. Daan en Dion willen volgend jaar als ze naar de middelbare school gaan topsport blijven bedrijven. “Dan moeten we kiezen voor een middelbare school in Deurne of Den Haag. Op die scholen worden we na schooltijd op een nog hoger niveau begeleid en getraind,” vertelt het tweetal, zonder nog te weten welke school het straks gaat worden. [l]

Start school

In september 2009 is Hans Emmerik (RBB en Alg. manager RTC-Breda) gestart met een officiële Badmintonschool, waarvan er 13 in Nederland zijn. Tweemaal per jaar wordt een zogenaamde ‘Selectiedag’ gehouden. Iedereen kan hiervoor een kind aanmelden c.q. voordragen. Bij goed gevolg en toelating zal het kind in een trainings- c.q. kleurgroep worden ingedeeld om op zijn of haar niveau de trainingen aan te vangen. Meer informatie: www.rtcbreda.nl.