Winnaars van de mêlée: Hugo, Anneke, Dick, Marian.
Winnaars van de mêlée: Hugo, Anneke, Dick, Marian. Thea van Nieuwenhuizen

Kennismaken met jeu de boulesvereniging Va-Tout

BREDA - Zaterdagmiddag 1 september is er weer een kennismakingsmiddag bij jeu de boulesvereniging Va-Tout aan de Nieuwe Inslag 89 te Breda. Van 14.00 tot 16.00 uur staan wij klaar om bezoekers te informeren over de vereniging en kun je kennismaken met het spel petanque. Website: www.va-tout.nl.


Wat is het verschil tussen petanque en jeu de boules? Dit is bijna altijd de eerste vraag die bezoekers stellen. Jeu de boules is een verzamelnaam voor allerlei balspellen in Frankrijk. Een van die balspellen is petanque. Petanque komt van het Provençaals 'ped tanco' dat 'gesloten voeten' betekent. Dit in tegenstelling tot andere spelvormen, waarbij men bijvoorbeeld werpt met een aanloop. Petanque wordt in Nederland door duizenden spelers beoefend. Niet alleen in de vakantie, maar juist ook bij een van de vele verenigingen.

Jeu de boules vereniging Va-Tout
Bij Va-Tout wordt petanque gespeeld door zo’n tweehonderd leden en is daarmee de grootste jeu de boulesvereniging in Breda. De club heeft een goede mix van recreatieve spelers en wedstrijdspelers. De vereniging heeft een gezellig clubhuis en een mooi buitenterrein. Dankzij de grote binnenaccommodatie kunnen er het hele jaar door activiteiten georganiseerd worden en is het weer nooit spelbreker. Voor het spelen van petanque heb je geen speciale kleding nodig. Draag makkelijk zittende kleding en schoenen. Heb je zelf geen speelmateriaal, dan mag dit tijdelijk van de club geleend worden. Belangstelling? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken. Je bent van harte welkom!

Uitslag dinsdagmiddagmêlée 14 augustus
Met tweeënvijftig deelnemers en prachtig zomerweer, een heel gezellige open mêlée. Op de eerste plaats eindigde Dick Peters met 3 gewonnen partijen en 36 pluspunten. Hugo Hoppenbrouwers en Anneke Schoone (beide 3+31) speelden een barrage voor plaats twee. Die werd door Hugo gewonnen en was de derde plaats voor Anneke. Marian van Campen eindigde met 3 gewonnen partijen en 28 pluspunten op plaats vier. Op 11 september is er weer een open dinsdagmiddagmêlée. Inschrijven vanaf 13.00 uur. Aanvang wedstrijden om 13.30 uur. Iedereen mag meespelen!

Zomer Club Competitie loopt ten einde
Deze competitie voor viertallen wordt gespeeld in het district Zuidwest. Negen verenigingen nemen deel, met één of meerdere teams. Va-Tout heeft vier teams in de strijd. De tussenstand per 18 augustus laat zien dat Va-Tout-2 het uitstekend doet in de 1e klasse-A en de ranglijst aanvoert. Va-Tout-1 staat op de 3e plaats in de 1e klasse-B. Va-Tout-3 staat op de 3e plaats in de 2e klasse-B. Va-Tout-4 is met een 5e plaats hekkensluiter in de 3e klasse-A. Op 1 september is de laatste speeldag. Va-Tout-1 en Va-Tout-3 spelen thuis tegen respectievelijk Boulevaart-2 en Petangeske-2. Va-Tout-2 speelt uit tegen DOB-1 en Va-Tout-4 speelt in Raamsdonksveer tegen ’t Veer-1. De play-offs zijn op 15 september.[l]