Het peloton door de straten van Teteringen.
Het peloton door de straten van Teteringen. Willem Dielemans

Cas Graafmans soleert naar winst in Teteringen

TETERINGEN - Op een zonnige zondagmorgen ging de Ronde van Teteringen van start.

Op de demarrage van Cas Graafmans, met nog 7 ronden te rijden, had het peloton geen adequaat antwoord. Hoezeer Yanninck Sprangers en Thomas van Versendaal ook probeerden, Graafmans reed desondanks steeds verder weg. Intussen punten scorend voor de leiders prijs, al was dit niet zijn hoofddoel. Vooralsnog gingen Alex Masseurs met 8 punten en Roberto Secci met 7 punten aan de leiding. Zij zagen ronde na ronde Graafmans dichter bij komen in het klassement van de leidersprijs. Met nog een ronde te rijden was Graafmans langszij gekomen bij Masseurs. Graafmans liet zich niet meer verschalken en ronden zijn solo winnend af. In de sprint om de tweede plaats moest vervolgens Anco Verstegen zijn meerdere erkennen in Sprangers, die na een rust periode vanwege een polsblessure weer helemaal terug was.

Koers
Vanuit de start waren het Adrie Kapitein, Alex Masseurs en Thomas van Versendaal die de aanval kozen. Het peloton liet en achter niet begaan en rekenden hen weer snel in. Vervolgens probeerde Tristan van Hassel het verschil te maken. Hij kreeg geen ruimte en liep het weer samen. Vervolgens draaide de groep in hoog tempo haar rondjes, waardoor ontsnappen niet mogelijk was. Ruim na half koers was het Keno Jacobs die op avontuur ging. Hij hield het drie ronden vol. Zijn poging werd overgenomen door BWF-kampioen Nico van den Berg. Hij kreeg geen steun en liet zich weer inlopen. Daarna waagde Cas Graafmans zijn en kans en ronde die succesvol af.
Ruud Havermans verraste zijn medevluchters in de voorlaatste ronde met een felle demarrage. De lichte aarzeling op de uitval, was voldoend voor Havermans om een onoverbrugbaar gaatje te slaan. Even later kon hij ruim voor de finish al een feestje gaan bouwen. Zegevierend kwam hij over de meet. Achter hem mochten de geklopten strijden om de tweede plaats. Aanvankelijk leek het erop dat de BWF- en WFN-kampioen John de Leeuw de tweede trede zou mogen beklimmen maar oud-WFN kampioen bleek toch de snelste en werd tweede voor De Leeuw. In de strijd bij de beste 60-plussers ging de overwinning naar René Haast.
Vanuit de start maakten zich een drietal renners los uit de groep. Dat waren John de Leeuw, Johan Pemen en Stef van Zundert. Voor Van Zundert ging het toch even te snel en moest na drie ronden zijn medevluchters laten gaan. Pemen en De Leeuw gingen onverdroten door, totdat zij na 8 ronden ook bijgebeend werden. Het spel kon opnieuw beginnen. Jos Jacobs pakte de handdoek op en sprongweg. Hij kreeg zes ronden de ruimte, alvorens hij werd ingerekend. Even na half koers sprong Johan Pemen weg. Andrew O’Hara maakte de oversteek. Even later gevolgd door John de Leeuw en Ruud Havermans. Ook Niky Deijkers, Pieter Mies, Kees Raats en Bob Rasenberg sloten nog aan. Na een uiterste krachtinspanning completeerde Andy van Loon de kopgroep, maar kreeg een ronde later af te kenen met defect.
De kopgroep bouwde de voorsprong steeds verder uit. Het peloton was geklopt. In de finale probeerden Havermans en O’Hara een beslissing te forceren. Zij kregen geen ruimte. Het leek erop dat de wedstrijd op een groepssprint zou uitlaten. Havermans zorgde echter voor een verrassing en soleerde naar winst. De tweede plaats voor Pemen voor De Leeuw. Rene Haast werd door Jos Jacobs geklopt voor de negende plaats.

Voor uitslagen zie: brabantsewielerfederatie.nl [l]