Knikkerende kinderhand laat meanders stromen
Knikkerende kinderhand laat meanders stromen jvr


Mark overstroomt oude Laurentiuskerk…

Mark overstroomt oude Laurentiuskerk…

BREDA - Die overstroming werd wekenlang veroorzaakt door de zomerexpositie ‘Mark, stroom door de tijd’, georganiseerd door de vereniging Markdal in de eeuwenoude protestantse Laurentius kerk.

Er was zo veel belangstelling, dat er in de vakantie 6 weekenden lang, een stroom van honderden bezoekers kwam kijken naar de Mark van vroeger, nu en de plannen voor de toekomst. Begonnen met een rustige stroom zwol de stroom wekelijks aan, zodat er in totaal een kleine 2000 bezoekers de kerk doorstroomden. Gelukkig zonder echte overstroming!

Grote betrokkenheid

Voor zo’n tentoonstelling was de oude Laurentiuskerk niet alleen erg sfeervol, maar bood ook volop ruimte voor de expositie en de vele bezoekers. Die namen opvallend ruim de tijd om alles te bekijken. Ook de kerk zelf werd - vaak voor het eerst – van binnen bewonderd, zodat het doel van een ‘open kerk’ goed uit de verf kwam. Aan het succes werd bijgedragen door vele vrijwilligers van Vereniging Markdal en de Laurentiuskerk en door wijkvereniging Ginneken=Ginneken en van Wezel Verpakkingen Breda als sponsors. Veel historische informatie was beschikbaar gesteld door stedelijke museum uit Hoogstraten, stedelijk museum Breda, Heemkundemuseum Paulus van Daesdonck, Archeologische Dienst, Brabantse Delta, etc., en ook uit particuliere verzamelingen. De betrokkenheid was groot, zelfs tijdens de tentoonstelling kwamen bezoekers nog materiaal brengen.

De expositie

Aan de hand van oude luchtfoto’s, schilderijen van vroeger, historische landkaarten en archeologische vondsten werd de historie van de Mark met de vele meanders zichtbaar. Ook de hedendaagse beleving van de Mark en het Markdal kwam in beeld, door middel van trouwreportagefoto’s, rouwstoeten, recreatie, landbouw, natuur. Een meterslange maquette van het Markdal liet de hoogteverschillen, donken en plannen voor nieuwe meanders zien. Kinderen konden met knikkers het water nadoen. Veel mensen waren verbaasd over het hoogteverschil van 7 meter tussen Strijbeek en Ginneken, maar begrepen nu wel waarom het terug van Meersel-Dreef zo soepel fietste! De Vereniging Markdal toonde ook de plannen voor hermeandering. Die zijn samen met de bewoners en grondeigenaren in de streek ontwikkeld, om nieuwe kansen te bieden voor natuur, meanders en toekomstgerichte agrarische bedrijvigheid. Verwacht wordt dat de gemeenten Alphen-Chaam en Breda de plannen als ontwerp-bestemmingsplan in procedure gaan brengen.

Kenmerkend was ook de reactie van bezoekers: ‘wat goed dat dit vanuit de streek met de grondeigenaren ontwikkeld is, maar wanneer gaat er iets gebeuren? Wanneer gaat de eerste schop in de grond?’ Ook dat gaf de grote betrokkenheid van velen bij het Markdal aan.

De muzikale omlijsting tijdens de zondagmiddagen, van o.a. Deborah Jacobs en het jonge talent Sterre Althuis, vielen in de smaak. Bij de opening en sluiting droeg Pien Storm van Leeuwen gedichten voor uit haar bundel ‘Ode aan de Mark’, een ode die door de vele bezoekers aan de zomerexpositie nog eens belichaamd werd. [l]