Lezing bij Paulus

ULVENHOUT - Op 8 augustus 1843 sloten Nederland en België het verdrag van Maastricht waarbij een grens tussen Nederland en België werd vastgesteld. Familieleden woonden plotseling in een ander land, de boer zijn land werd over twee naties gedeeld, De voordeur van sommige panden lagen in een ander land dan de achterdeur.

Er kwamen grote veranderingen. Door de grens, de grensbewaking, groeiden de twee delen uit elkaar. De taal, de wetten, de verkeerswegen, alles is na 175 jaar uit elkaar gegroeid. Nu door het verdrag van Schengen de persoonscontrole aan de grens verdwenen is hebben we elkaar weer gevonden en groeien we weer naar elkaar toe.

In museum van Paulus van Daesdonck wordt er tot 1 januari een interessante tentoonstelling aan gewijd. Op maandag 10 september zal Jef Schellekens voor heemkundekring Paulus van Daesdonck een lezing houden onder de titel “Hoe kijken wij in de Kempen naar de Rijksgrens tussen België en Nederland?”.

Jef Schellekens is een bekende in het heemkundige en historische leven in Hoogstraten en omgeving, al vele jaren een goede vriend van Paulus van Daesdonck. Zijn lezing bestaat uit twee delen: 1. Waarom is er hier nu een grens; 2. Hoe ervaren we grens in ons dagelijks leven.

Maandag 10 september in de Leeuwerik te Galder. Aanvang 20 uur. Voor de leden van Paulus gratis toegang. U die nog geen lid bent, bent ook van harte welkom. [l]