Tools To Work werkt aan laaggeletterdheid

BREDA - 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook (klein)kinderen voorlezen. Om aandacht te vragen voor deze problematiek wordt tussen 3 en 10 september de Week van de Alfabetisering gehouden.

Ruim 1.000 bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen, scholen en vele anderen doen mee. Ook Tools To Work besteedt extra aandacht aan het onderwerp. In de werkplaats in Teteringen (Breda) worden gereedschappen en machines opgeknapt en gereviseerd door deskundige vrijwilligers, samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat mensen vakbekwaam zijn, wil niet altijd zeggen dat zij ook alle regels van de Nederlandse taal helemaal onder de knie hebben. Tools To Work heeft een vrijwilliger in huis, Johan Broos, die les geeft aan de laaggeletterden binnen de organisatie. Het maakt wat hem betreft niet uit , of het hierbij nu gaat om ouderen, die graag wat bijgespijkerd willen worden, of mensen uit andere landen zoals vluchtelingen die bij Tools To Work ervaring opdoen zodat zij meer kans krijgen op een baan in het vrije bedrijfsleven.

Ervaring

“Ik ben oud docent Engels en tijdens mijn vrijwilligerswerk op het Kellebeekcollege in Breda, waar ik Nederlandse les geef aan laag geletterden, zag ik hoe mensen worstelden met de taal. En dat heeft ook gevolgen voor andere zaken. Lees dan maar eens een brief van de gemeente of een andere instelling. En het wordt ook moeilijker om de computer te gebruiken bijvoorbeeld omdat je niet alle uitleg begrijpt. Bovendien vormt het een extra hindernis bij het solliciteren. En dat zie ik ook bij de mensen die werken bij Tools To Work. Die help ik ook zoveel mogelijk op al die terreinen. Ik vind het een voorrecht om vanuit mijn ervaring en kennis mensen te helpen. Nu in de Week van de Alfabetisering hebben we nog maar eens gevraagd aan de mensen die bij ons werken, wie er nog meer behoefte zou hebben aan bijscholing en steun van me. Vervolgens zullen we kijken hoe we aan de individuele wensen kunnen voldoen.” Aldus Johan.

Taalheld

Tools To Work vindt alfabetisering erg belangrijk en steunt Johan dan ook waar het kan. Zijn vrijwilligerswerk wordt zelfs zo gewaardeerd dat hij door Tools To Work is voorgedragen voor de titel Taalheld in de categorie ‘taalbegeleider’. Deze landelijke verkiezing wordt georganiseerd door stichting Lezen en Schrijven, de organisator van de Week van de Alfabetisering. Dat betekent dat hij een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen of verminderen van laaggeletterdheid in Nederland. Of hij een kans maakt wordt later deze maand duidelijk tijdens de provinciale verkiezing tot Taalheld. Tijdens de landelijke TaalHeldenverkiezing met prinses Laurentien, in januari 2019, wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt. [l]