Boerderij Molengracht Heusdenhout.
Boerderij Molengracht Heusdenhout. archief Museum Paulus van Daesdonck

Boerderij Molengracht

ULVENHOUT - Officieel werd Breda op 29 oktober 1944 bevrijd van de Duitse bezetters. Dit werd natuurlijk uitbundig gevierd. Helaas werd rondom ons heen nog volop strijd geleverd, zolang de capitulatie nog geen feit was. In het half jaar dat dit nog duurde lagen wij in de aanvliegroute van Londen en de haven van Antwerpen.

Gebieden die een belangrijk strategisch doelwit waren voor de Duitsers. Overdag werd er genoten van de vrijheid maar ’s nachts lag menigeen angstig te luisteren naar het zoemend en sputterende geluid van de onbemande V1 straalvliegtuigen met bomkop en later de V2 raketten. Van de Amerikanen kregen zij de bijnaam Buzzbombs. Men wist dat als het geluid ophield er weer een naar beneden zou komen met zijn dodelijke lading. Daarom werd toen vaak een schietgebedje gebeden dat luidde “Onze Lieve Vrouwke gift ’m nog een douwke”. In de donkere nacht van 22 januari 1945 was er dubbel onheil. Enige tijd daarvoor was al een huis in Heusdenhout getroffen en vernield maar er waren geen slachtoffers. Het gezin met 5 kinderen vond tijdelijk onderdak bij buren aan de Molengrachtstraat in de boerderij op bijgaande foto. Het gastgezin had zelf ook 5 kinderen. In die nacht sloeg het noodlot toe. Een V1 trof het huis en de 10 kinderen en een tante kwamen om het leven. Een afschuwelijk drama.
De jaren daarna gaven weer welvaart, Nederland herrijst. Breda barstte uit zijn voegen. Heusdenhout werd vol gebouwd en aan de Molengracht speelde de jeugd van Jeka.
De raketgeleerden die de V1’s ontworpen hadden waren na de oorlog van onze vijand naar onze vrienden overgebracht en bleven doorgaan met ontwikkelen. In de jaren ’80 werden we geconfronteerd met de plaatsing van kruisraketten in ons land. Een groot deel van de bevolking kwam hiertegen in opstand. Treffend weergegeven door de tekening van politiek tekenaar van Opland. Het vrouwtje dat een raket wegschopt. Ondertussen zijn er nog steeds op vele plaatsen in de wereld kinderen die ’s nachts in schuilplaatsen luisteren naar het zoemend geluid. We zien de vreselijke gevolgen op tv. Nu zijn het drones die vanuit veilige bunkers bestuurd worden en overal naar toe geleid kunnen worden met hun fatale lading.
De kinderen uit Heusdenhout werden niet vergeten. Op initiatief van de toenmalig voorzitter van Heemkundekring Paulus van Daesdonck werd het graf gerestaureerd en na 70 jaar vond een herdenkingsmis plaats in de Laurentiuskerk in het Ginneken. Er kwam echter geen herdenkingsplaat.
Ondertussen was de jeugd van Jeka verplaatst naar een plek verder buiten de ring en lag er aan de Molengracht een grote kale vlakte te wachten op nieuwbouw. Een jaar na de herdenking verrees er langzaam een immens groot gebouw nabij de plek van 22 januari 1945. Geen gewoon gebouw maar een serene, mysterieuze zwarte doos zonder ramen.
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk!

Verhalen
Kent u ook plaatsen in onze omgeving met een belangrijk verhaal? Laat het ons weten. Wij zijn ernaar op zoek. Graag uw schriftelijke reacties naar paulusvandaesdonck@info.nl. U bent altijd welkom in ons museum aan de Pennendijk 1 te Ulvenhout. [l]