Bijzondere geschiedenisreis naar Duitsland van de oorlog

BREDA - Het moet weer een bijzondere reis worden, die Stichting Documentatiegroep 1940-1945 begin oktober organiseert. De Bredase groep brengt in een vijf dagen durende reis een bezoek aan verschillende plaatsen in Duitsland, die een bijzondere band hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Het vijfdaagse bezoek begint in Dresden. “Dit ‘Florence aan de Elbe’ kent vele schitterende gebouwen uit de Renaissance en Barok, onder andere ‘der Zwinger, Het Semper Operagebouw, De Kathedraal en het Koninklijk Paleis”, aldus de organisatie, die al jarenlang dit soort reizen organiseert om daarmee de herinnering aan de oorlog levend te houden. “Een van de beroemdste gebouwen is, de prachtige gerestaureerde ‘Frauenkirche’.

Deze in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwde kerk is tijdens de geallieerde bombardementen van 15 februari 1945 grotendeels verwoest.”

De reis voert eveneens naar Kasteel Colditz. Dit speciale gevangenkamp (oflag IV.C) was tijdens de tweede wereldoorlog gevestigd in een middeleeuws kasteel in Colditz Sachsen. “Volgens de Duitsers was ontsnappen onmogelijk mede door de uitgebreide bewaking. Hier werden de geallieerde officieren gevangen gezet die al in andere kampen veelvuldig waren ontsnapt, onder wie de Nederlander Toni Luteyn”, laat Frank Sanders van de Stichting weten. In het kasteel bevindt zich het “Flucht Museum” met allerlei originele attributen uit WO 2 die de vindingrijke gevangenen gebruikt hebben in hun ijver om te ontsnappen.

Indrukwekkend is een bezoek aan Buchenwald. Dit beruchte concentratiekamp in de buurt van Weimar werd in 1937 in gebruik genomen. Tussen 1937 en 1945 zijn hier ongeveer 250.0000 mensen gestorven.

De reis voert verder naar Weimar, de stad die onlosmakelijk verbonden is met de Duitse geschiedenis tussen de eerste wereldoorlog en 1933 toen Hitler aan de macht kwam. Hier werd de ook de ‘Weimar Republik’ uitgeroepen. Verschillende gebouwen in deze stad van Schiller en Goethe herinneren aan het Derde Rijk.

De reis vindt plaats van 1 tot en met 5 oktober. De groep gaat met met een luxe touringcar en is inclusief vier hotelovernachting met ontbijt.

De reis vertrekt vanuit Breda. Aanmelden kan via e-mail via fellissen@hotmail.com of via 06 23942521.