Philips Willem door Michiel Jansz van Mierevelt.
Philips Willem door Michiel Jansz van Mierevelt. Collectie Rijksmuseum

Philips-Willem vergeten of verloren?

BREDA - Philips Willem (1554-1618). De vergeten prins van Oranje, de verloren zoon van Willem van Oranje en er zijn nog meer namen te bedenken voor de oudste zoon van Willem van Oranje. Alles verwijst naar het dramatische leven van deze Oranjetelg.

Eerst wordt hij op dertienjarige leeftijd ontvoerd door de handlangers van Alva. Dan gedwongen aan de universiteit van Alcalá de Henares te studeren en vervolgens werd hij nog 18 jaar opgesloten in de burcht van Arévalo. Alles bij elkaar 27 jaar. Uiteindelijk zal hij na vele omzwervingen op het kasteel van Breda komen wonen. Op de eerste verdieping van de Noordvleugel samen met zijn echtgenote de 17-jarige prinses Eleonora de Bourbon-Condé. Twaal f jaar later komt daar een einde aan omdat bij Philips Willem een klisma was aangelegd na een een zeer uitvoerig maal met markies Spinola (!).

Open Monumentendagen
In de expositieruimte van het Koningin Wilhelmina Paviljoen is een foto-documentatie ingericht die zijn leven, 400 jaar na zijn overlijden. Tijdens de Open Monumentendagen zaterdag van 11-17 uur, zondag van 13-17 uur. En verder elke dinsdag van 11-16 uur. www.kasteelvanbreda.nl [l]